Pokébowls, wij zijn er dol op. Want ze zijn gezond en lekker, en het is zo heerlijk peuzelen ook, uit je eigen kommetje. Dit recept voor pokébowl met tonijn en misodressing komt uit het nieuwste kookboek van Libby Silbermann: Foolproof vis. Libby over dit recept: “Deze gezonde foodhype komt overgewaaid uit Hawaï. Het woord poké betekent letterlijk ‘in stukjes snijden’. De basis voor elke pokébowl is verse rauwe vis, een portie rijst en verschillende toppings naar keuze. Mix en match de toppings. Voeg vooral toe wat je lekker vindt. Maar wat je ook doet: de umamirijke misodressing is een must.”
Pokébowl met tonijn & misodressing
Brunch/licht hapje voor 2 personen | Tijd 15 min. + koelen
Ingrediënten
- 200 g gekookte jasmijn- of zilvervliesrijst
- 2 tl rijstazijn
- 200 g tonijn (sashimi-kwaliteit)
- 1⁄2 mango, in blokjes van 1 cm
- 100 g verse edamamebonen (of uit de diepvries en ontdooid)
- 1⁄2 avocado, in dunne plakken
- 4 radijsjes, in dunne plakjes
- zwart en wit sesamzaad, als garnering
Voor de pickles
- 50 ml rijstazijn
- 1⁄2 tl zout
- 1⁄2 tl basterdsuiker
- versgemalen zwarte peper
- 1⁄2 komkommer, in linten
- 1 wortel, in luciferreepjes
Voor de misodressing
- 2 el rijstazijn
- 1 el witte miso
- 1 tl sesamolie
- 1 tl sojasaus
- 1 tl vloeibare honing
Bereiding
- Maak eerst de gepickelde groenten klaar: meng de rijstazijn, het zout, de suiker en een flinke draai versgemalen zwarte peper in een kom. Roer net zolang tot het zout en de peper zijn opgelost. Voeg dan de komkommer en wortel toe en schep om tot de groenten goed bedekt zijn. Zet 20-30 minuten in de koelkast en ga intussen aan de slag met de rest van de ingrediënten.
- Doe de rijst in een kom en roer deze los met een vork. Voeg de rijstazijn toe, meng goed en zet apart.
- Roer in een kommetje alle ingrediënten voor de misodressing door elkaar en zet apart.
- Snijd de tonijn voorzichtig in blokjes van 1 centimeter. Doe ze in een kom en meng ze met 1 theelepel misodressing.
- Stel je pokébowls samen: verdeel de rijst over twee diepe ronde kommen. Deel de bovenkant vervolgens op in vlakken en voeg de verschillende toppings toe: de tonijn, mango, edamame, avocado, radijs en gepickelde groenten. Sprenkel de rest van de misodressing erover, bestrooi met de sesamzaadjes en dien op.
Foolproof vis
Musthave voor wie dol is op recepten met vis: ‘Foolproof vis’, de opvolger van ‘Foolproof uit één pan’. Heel fijn: de recepten zijn zo gemaakt dat ze bijna niet kunnen mislukken – dus geen stress over fileren, garen en bereiden van vis. In dit boek vind je recepten variërend van makreelpaté en zeebaars-ceviche tot zalmpakketjes uit de oven en zeevruchten-orzo-paella. Libby Silbermann | Foolproof vis | Becht | € 17,99 | Meer info via becht-boeken.nl, bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST LIBBY SILBERMANN | FOTOGRAFIE RITA PLATTS
Ook lekker met vis
- Kabeljauw met kruidenkorstje en peterselie-olie
- Bullinada: heerlijke vissoep (met knoflookmayonaise)
- Fish pie – het ultieme Engelse comfortfood