Zijdezachte, frisse doperwtensoep met krulletjes – van Mari Maris

Marloes Blom

27 maart 2022

doperwtensoep

Dacht je wel te weten hoe een doperwt, koolrabi of meiraap smaakt? Dan moet je de recepten van Mari Maris eens proberen. In haar nieuwste boek ‘Groenten’ laat de moestuinkoningin de meest bescheiden groenten schitteren op bord en tong. Bìjna zonde om op te eten, deze doperwtensoep….

Zijdezachte, frisse doperwtensoep met krulletjes

Voorgerecht of lunch voor 4 personen | 45 min.

Ingrediënten

  • 75 g boter
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
  • 650 g doperwten (gedopt gewicht; of diepvries, die zijn prima voor soep)
  • 6 dl melk
  • stukje foelie
  • 1 bio-citroen
  • ca. 1 dl crème fraîche
  • 2 takjes citroenmelisse of munt, gerist en gehakt
  • 3 takjes citroentijm, gerist en gehakt
  • 4 erwtentopjes met zo’n mooie krul en/of boragebloemen

doperwtensoep

Bereiding

  1. Smelt de boter in een ruime pan, voeg knoflook en erwtjes toe, maar houd van die laatste een flinke hand apart. Voeg als alles glanst de melk en 2 deciliter water toe. Bind een touwtje aan de foelie, knoop dat aan het oor van de pan en laat de foelie in de soep zakken (zo kan die er straks makkelijk uit gevist worden).
  2. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Rasp intussen de citroen en meng de rasp in een kommetje door de crème fraîche. Roer zo min mogelijk zodat de room standhoudt.
  3. Vis de foelie uit de soep. Pureer de soep, voeg nog wat water (of melk) toe als hij te dik is.
  4. Voeg de achtergehouden erwten, citroen- melisse en citroentijm toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Maak af met peper & zout en eventueel wat citroensap.
  5. Verdeel de doperwtensoep over diepe borden, zwier er crème fraîche door en zet er een erwtentopje rechtop in.

Houdbaarheid: 3 dagen. CREDITS: RECEPTUUR, BEREIDING, STYLING EN FOTOGRAFIE MARI MARIS

Meer lekkere recepten met groenten

  • Je denkt er waarschijnlijk niet direct aan, bij uien en sjalotten, maar verwerk ze eens in een hartige taart. Deze uien-sjalottentaart uit Mari’s eerdere boek ‘À la minute’ oogt mooi en smaakt heerlijk.
  • Geroosterde aubergine alleen is al heerlijk. Tel daarbij de burrata op èn dat dit recept afkomstig is van Yvette van Boven, en je weet het: smullen geblazen.
  • Koken voor jezelf en anderen zònder stress en gedoe – maar met de ‘wow-factor’ van een Ottolenghi-maaltijd. Zo ook bij deze gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter