Een ecologische moestuin waaruit je het jaar rond kan eten. Velen dromen ervan, Jessica Koomen is de trotse bezitter van zo’n tuin. Én ze maakte samen met Seasons het boek ‘Seasons Moestuin’ – met tips en tricks voor moestuiniers. En ruim honderd (!) gerechten van eigen oogst. Zoals deze ovengeroosterde venkel met roomsaus.
Jessica: “Een snelle manier om een heerlijke maaltijd op tafel te krijgen is een baking tray: een ovenschaal vol heerlijkheden. Knol- en bolgroenten lenen zich hier heel goed voor, maar wat niet eigenlijk! Er gebeurt iets magisch in de oven als olie, kruiden, paddenstoelen en groenten worden samengevoegd. Het proces zorgt voor een heerlijke smaak, hartig en gekaramelliseerd tegelijk. De roomsaus met een klein zuurtje is een goede tegenhanger van de zoete groenten. En nog een voordeel: zodra de bakplaat de oven in kan, is jouw werk gedaan. Serveer met gestoomde krieltjes in de schil met een klontje boter, zout naar smaak en fijngehakte peterselie.”
Ovengeroosterde venkel met roomsaus
Bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 800 g venkel
- 2 rode uien
- 400 g tomaten
- 300 g kastanjechampignons
- 2 knoflooktenen
- ½ tl zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 1 el dille
- milde olijfolie
- 1 middelgrote ui
- ½ tl zeezout
- 150 ml witte wijn (chardonnay)
- 200 ml kookroom
- 1 tl maizena
- 1 bosje (15 g) peterselie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de venkelknollen over de lengte in plakken van 1 tot 1[½] cm, de rode ui in ringen van 1 cm en halveer de tomaten (als je kiest voor cherrytomaten houd je ze heel). Halveer de kastanjechampignons en snijd de knoflook in plakjes.
- Spreid de venkel, tomaat, kastanjechampignons, uien en knoflook uit op een bakplaat, voeg het zeezout, de zwarte peper en dille toe en schep een royale scheut olijfolie door de groenten. Rooster in 20 tot 25 min. gaar in de oven.
- Snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in kleine pan met dikke bodem, fruit de ui op middelhoog tot laag vuur, voeg het zeezout toe en bak tot de ui zacht en glazig is. Blus af met de chardonnay. Laat enkele minuten koken, voeg de kookroom toe en breng al roerend zachtjes aan de kook. Maak een papje van de maizena en een scheutje water en roer het door de saus. Laat enkele minuten zacht doorkoken.
- Hak de peterselie inclusief de steeltjes fijn en roer door de saus. Houd enkele blaadjes achter om over de saus te strooien.
- Serveer de geroosterde groenten met de saus en wat blaadjes peterselie.
Seasons’ moestuin
In deze tijd zien we meer dan ooit dat mensen zelf een eigen moestuin willen aanleggen en willen koken van eigen oogst. Met Seasons’ moestuin laat Jessica Koomen zien hoe iedereen op een eenvoudige manier kan beginnen met een ecologische moestuin en hoe je met de oogst heerlijke gerechten kan maken.
Naast praktische tips voor beginnende moestuiniers geeft Jessica leuke DIY-oplossingen voor een efficiënte, biodiverse en ecologische moestuinlifestyle, zoals het maken van een composthoop of hoe je met diverse conserveertechnieken eten kunt bewaren.
De meer dan honderd recepten in dit moestuinboek (ingedeeld op fruit-, kruiden- en groentesoorten) zijn vrij van geraffineerde ingrediënten, grotendeels glutenvrij en plantaardig. Maak bijvoorbeeld de romige ontbijtpudding van bietjes uit eigen tuin of een winterposteleincurry in het voorjaar of zomers druivensorbetijs met munt. De gerechten zijn eenvoudig te maken, maar wel verrassend en gezond.
Jessica Koomen | Seasons’ moestuin | € 34,99 | Bestellen kan eenvoudig via tijdschriftnu.nl