Druivensorbetijs

Marloes Blom

14 mei 2022

druivensorbetijs

Druivensorbetijs, een recept uit Seasons Moestuin | Foto Saskia van Osnabrugge

Houd je van ijs? Dan moet je echt dit druivensorbetijs eens maken. Het recept is van de hand van Jessica Koomen, trotse bezitter van een ecologische moestuin. Samen met Seasons maakte ze het boek ‘Seasons Moestuin’ – met tips en tricks voor moestuiniers. En ruim honderd (!) gerechten van eigen oogst – dus ook van haar druivenoogst.

Jessica: “De meeste druivensoorten uit de moestuin bevatten pitten. En hoewel er absoluut gezondheidsvoordelen aan deze pitten zitten, proef je een bittere toon in het ijs als je de pitten mee pureert. Gebruik daarom na het koken een passeerzeef om de pitten te verwijderen. Als je geen passeerzeef hebt, leg dan een stuk kaasdoek in een zeef en stort de massa hierin. Breng de punten van de doek bij elkaar en wring het sap uit de druivenmassa.

Hoe zoet het ijs wordt, is grotendeels afhankelijk van hoe zoet jouw druiven zijn. Proef het sap als het is afgekoeld, dat moet echt zoet zijn, want eenmaal bevroren verdwijnt iets van de zoete smaak. Voeg desgewenst 1 of 2 gepureerde medjouldadels toe aan het sap voordat je het in de ijsmachine schenkt.”

Druivensorbetijs

Nagerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g heel rijpe, zoete blauwe druiven
  • 1-2 medjouldadels (optioneel)
  • 20 g geschaafde amandelen
  • 4-6 dragonblaadjes
  • 8 g geschaafde pure chocolade (minimaal 80% cacao)
  • ook nodig: passeerzeef of kaasdoek, ijsmachine
druivensorbetijs
Druivensorbetijs

Bereiding

  1. Plet de druiven zodat er alvast vocht vrijkomt en kook de druiven in 15 min. gaar met het deksel op de pan.
  2. Stort de druivenmassa in een passeerzeef en druk het sap eruit. Proef of het druivensap zoet genoeg is. Voeg eventueel gepureerde medjouldadels toe. Schenk het druivensap in een ijsmachine en programmeer volgens de aanwijzingen van de machine.
  3. Rooster de geschaafde amandelen in een koekenpan en laat ze afkoelen. Hak de dragon fijn.
  4. Schep ijsbolletjes in schaaltjes, strooi de geschaafde amandelen en een klein beetje dragon over het ijs en bestrooi met nog wat geschaafde chocolade.

Tip: Heb je geen ijsmachine? Schenk het sap in een brede, platte, afsluitbare voorraaddoos en vries het in. Schraap elke 30 min. met een vork door de druivenmassa om de ontstane ijskristallen te breken. Sluit de bak steeds goed af om verdere kristalvorming te voorkomen. De massa is na ruim 4 uur bevroren. Als het ijs dan toch nog veel kristallen bevat, hak je het ijs in stukken en pureer je het in een krachtige blender tot een homogene ijsmassa.

CREDITS: TEKST MARGRIET DE GROOT | RECEPTUUR JESSICA KOOMEN | FOTO’S SASKIA VAN OSNABRUGGE

Meer zelfgemaakt ijs om van te smullen