Er gaat niets boven een smeuïge aardappelsalade, als je het ons vraagt. In deze aardappelsalade zit ook het sap en de zeste van een citroen, lekker fris! het recept komt dan ook uit het pas verschenen boek The Lemon Kitchen Sicilië, van Jadis Schreuder. Wij mogen het delen, buon appetito!
Jadis over dit recept:
“Deze salade komt oorspronkelijk van een klein eilandje vlak voor de kust van Sicilië: Pantelleria. Het is een vrij ‘basic’ aardappelsalade voor Sicilianen; het is makkelijk om te maken en past goed bij verschillende gerechten. Deze salade heeft een veelzijdige en verrassende smaak. Het is wel belangrijk dat je kiest voor goede en verse ingrediënten en de beste olijfolie. Zorg dat de rode ui heel dun gesneden is, anders is het te overheersend. De volgende dag ziet de salade er minder mooi uit, maar dan zijn alle smaken er extra goed ingetrokken en is de salade nog lekkerder. Dus… maak gerust een beetje te veel.”
Aardappelsalade met kappertjes en cherrytomaten
Bij- lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd ca 25 minuten
Ingrediënten
- 500 g vastkokende kleine roseval aardappelen
- 1 rode ui of 3 sjalotjes
- 500 g cherrytomaten
- 8 ansjovisjes in de lengte doorgesneden, optioneel
- 180 g appelkappertjes
- 100 g kleine Italiaanse zwarte olijven (of kalamata)
- zeste en sap van 1 biologische citroen
- 3-4 el extra vergine olijfolie
- ca. 10 verse basilicumblaadjes
- 3 verse oreganotakjes
- salt flakes
Benodigdheden
- handrasp of zesteur
- mandoline of koksmes
Bereiding
- Was de aardappels goed. Kook ze met schil in 15-18 minuten gaar. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snijd ze doormidden.
- Snipper ondertussen de ui fijn (gebruik een scherp mes of een mandoline) en snijd de cherrytomaten door de helft.
- Doe de aardappel, de uien, ansjovisjes en de cherrytomaten in een ruime saladeschaal.
- Voeg de appelkappertjes en de zwarte olijven toe. Let op: er kunnen nog pitten in de olijven zitten.
- Rasp wat zeste van de citroen en zet apart. Knijp ½ citroen over de aardappelsalade uit en schenk er 3-4 el extra vergine olijfolie bij. Hussel de salade voorzichtig door elkaar.
- Strooi de basilicum en oregano eroverheen, rasp er nog wat zeste over en strooi wat salt flakes over de salade.
Tip: Snijd je basilicum niet. Hierdoor verliest het veel aroma en smaak. Scheur de blaadjes met je handen.
The Lemon Kitchen Sicilië
The Lemon Kitchen Sicilië laat je proeven van de veelzijdigste keuken van Italië. Met 65 heerlijke, mediterrane recepten brengt Jadis de Siciliaanse keuken bij jou in huis. Jadis reisde het eiland rond, op zoek naar authentieke recepten en eerlijke, pure producten. Ontdek traditionele en nieuwe methodes voor verspillingsvrij koken waarmee je de verrassendste gerechten maakt. Dit boek is een persoonlijk reisverslag van Jadis, boordevol smaakvolle recepten uit deze unieke Italiaanse regio.
De hoofdrol is, net als in Jadis’ eerste boek The Lemon Kitchen Kookboek, weggelegd voor de biologische citroen. Het wonderingrediënt voor in de keuken, aldus Jadis. Enkele van de recepten in dit boek: een verfrissend citrusjam-trio, crunchy pasta met courgette en broodkruim, feestelijke antipasti en de klassieker melanzane di parmigiano. Jadis’ recepten zijn duurzaam, eenvoudig en bovenal rijk van smaak. Kortom, food for the soul.
Jadis Schreuder | The Lemon Kitchen Sicilië. Eenvoudige Siciliaanse recepten | Luitingh Sijthoff | € 21,99 | Meer info via Luitingh Sijthoff, te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.
Meer kookinspiratie van Jadis vind je op haar site: thelemonkitchen.nl.
CREDITS: TEKST, RECEPTUUR & FOTOGRAFIE JADIS SCHREUDER
Meer Italiaanse smulrecepten
- Spaghetti alla Eoliana: spaghetti met o.a. kappertjes
- Heerlijk voor de lunch: pane carasau met ham en rucola
- Italiaans én vegan: paddenstoelen in romige sherrysaus