Ideeën & tips voor een beschutte zentuin

Marloes Blom

10 mei 2022

zentuin

In Seasons Garden kijken we rond in deze pracht van een rustgevende zentuin in Blaricum. Hij is ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Arjan Boekel. Ben je verliefd geworden op deze tuin? Hier tips van eigenaresse Mirjam & ontwerper Arjan aan het woord.

Ideeën en tips voor een zentuin – van eigenaresse Mirjam

  1. Schakel een tuinontwerper in. Mirjam: “Ik heb groene vingers, maar een goed ontwerp en beplantingsplan maken is een vak. Daar heb je echt plezier van.”
  2. Zet niet te kleine planten in een nieuwe tuin. “Onze tuin zag er na één seizoen al mooi uit”.
  3. Slingerpaden om organisch gevormde plantvakken maken een tuin avontuurlijk. Dat komt doordat je het einde van het pad niet ziet en lekker kunt dwalen.
  4. Door plantvakken in het hart van de tuin te plaatsen, kijk je altijd uit op groen.
  5. Een border met één plantensoort kan er kunstmatig en stijf uitzien. Met siergrassen heb je dat niet snel, die zien er altijd natuurlijk uit. Zeker als je er een paar ‘wilde’ bloemen tussen laat groeien.
  6. Een erfscheiding van klimop wordt meer onderdeel van het geheel als je de overgang naar de tuin geleidelijker maakt. Plaats er planten met een grotere bladvorm voor, dat zorgt ook voor een mooi contrast.
  7. Een tuinmuur laten metselen is vaak kostbaar. Al was het maar omdat er een fundering moet komen. Als alternatief kun je voor kant-en-klare muren kiezen. Die zijn er in verschillende lengtes en breedtes. Ook is het mogelijk om een paneel over de bestaande schutting te plaatsen. Kijk voor meer informatie op green-lab.nl.
zentuin

De ontwerper aan het woord over deze zentuin

Waaraan is een Boekel-tuin te herkennen?
Ontwerper Arjan Boekel: “Een goede balans tussen beplanting en verblijfsplekken. Een tuin is voor mij een habitat voor mens, plant en dier.”
Wat komt altijd terug in jouw ontwerpen?
“Een gelaagde beplanting met bomen, heesters en vaste planten. Dat geeft een spannend ruimtelijk beeld.” Ontwikkelingsgericht beheer vind je belangrijk, wat bedoel je daarmee?
“Dat is het begeleiden van de beplanting door de jaren heen. Beplanting is niet statisch, bomen groeien, struiken groeien, sommige planten doen het te goed, andere minder. Met goed beheer bewaak je het totaalbeeld in de geest van het ontwerp. Je beweegt daarbij altijd met de natuur mee, nooit ertegenin.”
Je maakt ook deel uit van De Bloeimeesters, bekend bij Seasons-lezers van de rubriek Plant van de maand.
“Ja, De Bloeimeesters is een collectief van bevlogen vakmensen met een groen hart. Wij ontwerpen tuinen waarin beplanting een centrale rol speelt. Waar mogelijk werken we samen en delen we kennis.”

Meer tuininspiratie

  • Plant van de maand mei, volgens De Bloeimeesters: azalea (Rhodondendron)
  • Eerder was Japans bloedgras plant van de maand, goede kandidaat voor een grassentuin
  • Zo krijg je een tuin vol dieren