Wonderschoon: witte lavendel

Marloes Blom

11 mei 2022

witte lavendel

Wie aan lavendel denkt, denkt vooral aan de lila/paarse variant. Maar wij vinden witte lavendel minstens zo mooi. Die geurt net als de paarse variant heerlijk en vormt ook maandenlang een dankbaar vliegend buffet voor vlinders, bijen en hommels. Wij tippen de beste witte lavendelsoorten volgens de kwekers.

De ene witte lavendel is de ander niet

Kwekerij Bastin in het Limburgse Aalbeek is gespecialiseerd in lavendel; ze hebben wel honderd verschillende lavendelsoorten en cultivars. Ze introduceerden de witte lavendel Lavandula angustifolia ‘Arctic Snow’ in Nederland. Een lavendel die traag en compact groeit, en slechts zo’n 35 cm hoog wordt. Maar hij is heel groeikrachtig, aldus Bastin, en bloeit van juni tot augustus. Andere witte soorten die kwekerij Bastin kweekt:

witte lavendel

Zo verzorg je je lavendel: zon & kalk

Lavendel is uiteraard een zonaanbidder, dus plant ‘m het liefst op een plekje in de volle zon. In de natuur groeit deze plant op kalkrijke bodem, dus dat belieft hij ook hier. Hij gedijt het best in een droge, goed doorlatende grondsoort waarin dus een behoorlijke dosis kalk zit. Ontbreekt het daaraan in je tuin, dan kun je altijd wat kalk, lava of bodemverbeteraar toevoegen, tipt de Vlaamse kwekerij Groengeert. Plant je lavendel in potten of bloembakken? Zorg dan dat ze niet uitdrogen, en verwen ze af en toe met wat meststof. O, en je kunt je witte lavendel natuurlijk heel goed combineren met de lila/paarse variant…

Essentieel: goed snoeien

Om te voorkomen dat je volle lavendelstruikje verandert in een bundeling kale stengels met alleen aan de uiteinden bloemen, moet je goed snoeien. Houd daarbij voor ogen dat de plant rondom licht krijgt: lichtjes terugsnoeien in een ronde bolvorm is het devies. Zo houd je hem compact en bossig. Met dat snoeien moet je vooral niet te lang wachtten, aldus Roger Bastin van kwekerij Bastin. Juist door al het eerste jaar te snoeien, houd je de plant mooi. Dat geldt des te meer voor hoge varianten, zoals Lavandula x intermedia ‘Alba’ (‘Large White’) – die je vooral in het voorjaar moet snoeien, zo tipt Bastin. Meer snoeitips nodig? Check bastin.nl en groengeert.be.

Ben je toch te laat begonnen met snoeien, of ziet je lavendel er om andere redenen kaal en armoedig uit? Dan kun je de plant(en) altijd nog stekken, om zo weer nieuwe, gezonde aanwas te krijgen. Hier lees je hoe je lavendel stekt.

Witte lavendel kopen

Koop je witte lavendelplantje het liefst bij een kwekerij, dan ben je verzekerd van een goede kwaliteit:

Meer lezen

  • In Stroe, een klein dorpje op de Veluwe, vind je Granny’s Bouquet: een voor Nederland unieke lavendeltuin. In de pluktuin kun je zelf lavendel plukken, om vervolgens te genieten van een kopje lavendelthee in de theeschenkerij.
    Granny’s Bouquet | Stroeërweg 35 | Stroe | info@lavendelboerderij.com
  • Veel tips en tricks over lavendel lees je ook op de site van de Vlaamse Anne Tanne, over biodivers en ecologisch tuinieren – met veel aandacht voor kruiden.
  • Van lavendel kun je zelf kalmerende massage- of badolie maken. Eva Krebbers, auteur van het boek ‘Slow living’, vertelt je hoe.

FOTO: GETTY IMAGES (HEADER) | PIXABAY