Tips & tricks voor een bos- en rotstuin

Marloes Blom

5 juni 2022

tips rotstuin

Prachtig vinden we de bostuin van Gerrit Raven op de Veluwe. Ondanks de schaduw wist hij een schilderachtige bos- en rotstuin te creëren, met volop kleur. Gelukkig deelt hij met ons zijn favoriete planten én zijn beste tips voor een rotstuin.

5x favoriete planten voor een bos- en rotstuin

  1. Ramonda myconi is mijn lievelingsplant. De manier waarop hij groeit vind ik fantastisch; verticaal in een rotsspleet. Het blad is mooi en ligt plat op de steen. Hij bloeit in het wit en roze, maar de lila bloemen vind ik het mooist.”
  2. “Ik ben dol op de familie salomonszegel. Die spaar ik als postzegels. Er worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt in China en Tibet. Een prachtige vind ik Polygonatum odoratum ‘Red Stem’.
  3. “De anemoonfamilie vind ik ook erg leuk, zoals de Anemone ranunculoides.”
  4. “Cyclamen is een mooi geslacht; ze zaaien zich uitbundig uit en hebben prachtige bladvormen. Hier staan zowel de herfstbloeiende C. hederifolium (red: deze staat ook binnen prachtig!), als de winterbloeiende C. coum.”
  5. “Ik ben gek op Epimediums omdat ze heel sterk zijn; zowel droogte als nattigheid kunnen ze hebben én de slakken laten ze staan. Een mooie is bijvoorbeeld E. davidii.”

    Wij zijn ook dol op Epimediums – maar ja, ze staan dan ook wel bekend als elfenbloem….
tips rotstuin
Ramonda myconi is een van Gerrits favorieten

8x tips voor een rotstuin

  1. “Een zonnige plek is ideaal voor een rotstuin. Ligt de plek in de halfschaduw, kies daar dan ook je planten op uit. Echte zonaanbidders zullen het er niet of minder goed doen.”
  2. “Makkelijke planten om mee te beginnen zijn Sedum, Sempervivum en Aubrieta en Campanula.”
  3. “Veel mensen beginnen een rotstuin met ronde keien, maar je hebt juist hoekige stenen nodig waar planten zich tussen en aan kunnen hechten.”
  4. “Tufsteen is veruit de beste steensoort; van tufstenen blokken kun je prima muurtjes bouwen.”
  5. “Voor een rotstuin heb je in principe niet veel tuinoppervlak nodig. Als je tufsteenbrokken bijvoorbeeld opstapelt tot muurtjes, kun je zo een paar honderd planten kwijt.”
  6. “Ook van oude bouwmaterialen kun je een leuke rotstuin maken. Denk aan oude dakpannen die je rechtop zet. In de Botanische Tuinen in Utrecht vind je een mooi voorbeeld van een recyclingtuin.”
  7. “Over het algemeen houden rotsplanten niet van (humusrijke) aarde. Zet ze liever in een mengsel van zand, klei en grit die goed doorlatend is.”
  8. “Word lid van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging. Daar vind je heel veel kennis en zaden van mooie planten. Een goed boek dat ze uitbrachten is ‘Handboek voor de rotstuin’.”

CREDITS: TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES