Ze zijn zo typisch voor het Nederlandse landschap, maar misschien heb je er nog nooit een van binnen gezien, of weet je niet precies hoe een molen werkt. Tijdens de Nationale Molendag openen allerlei molens in Nederland hun deuren en kun je een praatje maken met de molenaar.
Zoveel molens, zoveel verhalen
Ze zijn er in alle soorten en maten. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens. De functie van een molen is ook verschillend. Dat ze graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Kortom, elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal.
Genoeg te doen
Honderden molens openen hun deuren, maar er zijn er ook die niet mee kunnen doen, bijvoorbeeld de molens langs de Limburgse Maas door de gevolgen van de overstroming in 2021. Ook zijn er die juist wat te vieren hebben. Zoals de Tjasker in Nationaal park Weerribben-Wieden bij Jonen, die net gerestaureerd is. Op veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken, en soms is er ook een boeken- of plantjesmarkt. Bij een paar molens zijn ook verhalenvertellers. Bijvoorbeeld in Weert bij de Sint Anna, in Utrecht bij Rijn en Zon en bij de Noordmolen in Ambt Delden. Bij de Noordmolen leer je ook hoe je olie kunt slaan.
Combineer met een frisse neus
Op de site www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. Ook vind je er fiets- en wandeltochten.
Liever een ander uitje?
Hier vind je alle agenda-tips.
BEELD: WIM GIEBELS