Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column (Karin’s tuintips) om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Daarnaast wil ze geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven. Deze week maakt ze een praatje met een hovenier en leert er meteen wat van.
Ah, bedoelt u dat!
Watertandend stond ik laatst naar een villa in het Gooi te kijken waar een megagrote groep rhododendrons stond te bloeien. Fantastisch! En het is nog een mooie groenblijver ook. Terwijl de hovenier aan het wieden was begon ik een praatje met hem.
Ik zei: “Wat bent u heerlijk bezig en wat een prachtige rhododendron!”
Hij: “U bent toch Karin Bloemen? Ja, dan snap ik wel waarom u zo naar die bloeiende rhododendron kijkt. Nu ik u toch spreek, zou u voor mijn dochter even met mij op de foto willen? Ze is jarig vandaag”.
Dat wilde ik wel maar ik dacht, ik vraag hem ook iets. “Maar meneer, waar moet ik nou op letten bij de rhododendron?”
Het antwoord kwam meteen: “Niet te zonnig en op wat zuurdere grond in plaats van op de klei”.
Ik: “En als ik nou een paar zakken potgrond in het plant-gat gooi?”
Hij: “Dat is ook een mooie oplossing, maar bij u op die klei worden ze nooit zo mooi als hier. Neem een wat compacter soort en dat scheelt al enorm”.
Ik: “Hoe snoei ik hem?”
Hij: “Na de bloei in mei moet u snoeien want hij bloeit op het tweejarig hout?”
Ik: “Hè…?! Hij bloeit op wat?”
De hovenier keek me aan alsof ik de enige Nederlander was die niet wist wat ‘bloeien op het tweejarig hout’ betekende.
“Kijk Karin, na de snoei groeit er de hele zomer weer een nieuwe tak aan de plant en daarop bloeit hij weer het jaar erop. In december zitten de knoppen al zichtbaar in de plant”.
Ik: “Stom. Nou, dat vergeet ik niet meer. Dus als ik het goed begrijp, geldt dat ook voor de sering, krenteboompje, forsythia, magnolia, ribes en de toverhazelaar, want die bloeien allemaal voor half mei”.
“Juist”, zei de hovenier, en hij schoffelde verder.
Heerlijk toch hè, als mensen er echt verstand van hebben.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Help mee en nomineer
‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media! Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’.