Naast de stolpboerderij van Anneke en Peter Konijn van Kwekerij de Tuinstek knallen de dieppaarse en felrode salvia’s er tussen de zonnige rudbeckia, roze cosmea en statige acanthussen uit. Het is slechts een kleine greep uit de omvangrijke collectie vaste planten, met als hoogtepunt de salviasoorten uit eigen kweek.
De lange rijen van verkoopplanten die in kistjes staan uitgestald, zorgen voor een indrukwekkende en bontgekleurde bloemenpracht. Achter de boerderij gaat dit verder, hier staan veel planten op kleur bij elkaar op hoge tafels. Er is een deel met schaduwplanten, maar er zijn ook siergrassen. Eenjarige zomerbloeiers, vlinder- en bijenplanten staan overzichtelijk bij elkaar. De bloemenzee loopt door in zowel de cottagetuin als biologische bloementuin waaruit de kwekerij in feite ooit is ontstaan en waar nog altijd de moederplanten groeien.
Van plantenstalletje naar kwekerij
Peter vertelt lachend: “Regelmatig wordt ons gevraagd of dit misschien een uit de hand gelopen hobby is. Dat kunnen we alleen maar beamen. We zijn beiden dol op tuinieren en ook allebei ‘groen geschoold’. Anneke volgde een opleiding voor hovenier en tuinontwerp en ik heb aan de Hogere Tuinbouwschool gestudeerd. Het begon met een plantenstalletje aan de weg, maar gaandeweg werd dat groter en meer en zijn we het professioneel gaan aanpakken.” Het kasje werd al snel te klein en naarmate de aantallen stekken en zaailingen groeiden, kwam er steeds weer een stukje bij. Inmiddels is het assortiment duizelingwekkend groot, met name vaste planten, en is de kwekerij een ware snoepwinkel voor plantenliefhebbers.
Kleurige groepen
Anneke geeft graag uitleg over het beplanten van een bloemenborder. “Bij het uitkiezen van planten voor een nieuwe border, draait het niet alleen om de kleur maar ook hoogte, bladvorm en bloeiwijze zijn van belang. Het is mooi om schermbloemen af te wisselen met aren en lipbloemigen, zo maak je contrast in vorm.
Herhaling van plantgroepen – bijvoorbeeld vier soorten bij elkaar – pas ik toe voor rust, anders weet je niet meer waar je kijken moet, zeker in een kleine border. Het is een uitdaging om hiermee te spelen, zeker voor ervaren tuinders, dan herhaal je bijvoorbeeld wel de vorm en kleur maar met andere plantsoorten. Het is trouwens opvallend hoe vaak er nu weer gekozen wordt voor gele bloemen. Een tijd lang was geel helemaal uit de mode maar nu is deze kleur bezig met een comeback. Geel is het nieuwe blauw. Toch moet je oppassen met de hoeveelheid geel in gemengde borders omdat het snel overheerst. Ik adviseer mensen altijd om maximaal één zevende geel te gebruiken.”
Planten met expansiedrift
Anneke ontwerpt regelmatig borders in opdracht en geeft daarbij ook praktische onderhoudstips zoals uitgebloeide bloemen wegnemen, hoge planten ondersteunen en planten terug knippen zodat ze niet te veel door elkaar gaan groeien. Anneke: “Alle planten die we verkopen staan ook in onze eigen tuin. Ik vind dat belangrijk omdat ik precies weet hoe ze groeien en zich gedragen, want sommige soorten hebben nogal expansiedrift. Dan moet je even corrigerend ingrijpen, zo van, tot hier en niet verder, op die manier breng je ook wat lucht in de borders. Vanaf september laat ik het overigens vaak een beetje gaan, dan zeg ik, hèhè, ga maar en stort maar lekker in en zijn de zaden voor de vogels en insecten.”
Respect voor de natuur
Duurzaamheid en respect voor de natuur staan bij Anneke en Peter hoog in het vaandel. Alle planten die ze zelf opkweken door te scheuren, zaaien en stekken, maken hun start in een niet-verwarmde kas met hun wortels in biologische potgrond. De plantjes krijgen de natuurlijke tijd die nodig is om te groeien en verhuizen zodra ze groot genoeg zijn, van de koude kas naar buiten, waar ze weer en wind moeten verdragen. Dit resulteert in sterke kwaliteitsplanten die tegen een stootje kunnen en minder vatbaar zijn voor ziekten.
Anneke: “Onze planten zullen niet snel wegkwijnen op hun nieuwe stek, dit duurzaamheidsaspect vinden wij heel belangrijk. Verder werken we milieuvriendelijk, zonder chemische middelen en kunstmest. Met name voor vlinder- en bijenplanten is dit ook van groot belang, zo blijft het voedsel voor de insecten puur natuur.” Qua ontwikkeling van de kwekerij zitten Anneke en Peter nooit stil, bijna dagelijks komen er wel nieuwe planten bij en onlangs zijn ze begonnen met eetbare planten, die ook prima in een siertuin passen. Ze merkten dat er vooral vanuit jonge mensen vraag naar was, een trend die ze graag omarmen.
Liefde voor salvia
Waarin De Tuinstek uitblinkt en zich onderscheid van andere liefhebberskwekerijen, is de omvangrijke keuze aan salvia’s. Bewonderaars van deze planten komen dan ook van heinde en ver naar de kwekerij om in te kopen. Het is de grote passie van Peter en hij legt bevlogen uit wat zo bijzonder is aan deze planten: “Salvia’s komen wereldwijd voor en daardoor zijn de soorten enorm uitgebreid. Tel daarbij de bijzonder lange bloeitijd van de mooie bloemen op, de eindeloze kleurschakeringen en de diversiteit aan bloem- en bladvormen.” Peter heeft nu ook een paar eigen soorten in het assortiment waar hij trots op is: de lilakleurige microphylla ‘Lollipop’ en ‘Litte Mary’ die zachtroze bloeit. “Deze kleinbloemige heesters zijn erg sterk, ze bloeien het hele seizoen rijkelijk en zijn erg gemakkelijk. Bovendien zijn ze, zoals alle salvia’s, enorm aantrekkelijk voor insecten. Wat wil je nog meer?”
De kwekerij bezoeken
Na vele mooie jaren in Tuitjenhorn is de kwekerij onlangs verhuisd naar een nieuwe stek waar nog meer ruimte is om door te bloeien en te groeien.
Walingsweg 14, Wieringerwaard, detuinstek.nl Geopend van 1 maart t/m 30 oktober op maandag t/m zaterdag van 9.00 – 17.00 uur.
Bij De Tuinstek kun je terecht voor borderontwerp, tuinadvies en -onderhoud. De Tuinstek doet mee aan de Groene Route, een evenement dat in de zomermaanden een weekend per maand plaatsvindt, zie degroeneroute.nl
CREDITS: TEKST MARIEKE DE GEUS | FOTOGRAFIE BARBARA GROEN
Meer lezen
- Hij bloeit met saffierblauwe bloemen die je tuin (of balkon) tot diep in het najaar voorzien van kleur: de moerassalie (Salvia uliginosa).
- Vele honderden soorten Salvia’s zijn er maar liefst. In allerlei vormen en met lieftallig kleine bloemetjes in de meest mooie kleuren. Van knisperend wit tot roomwit en vanille, van zachtgeel tot babyroze, van felrood tot bordeauxrood – en uiteraard vele blauw-paarse tinten. Met namen als ‘California sunset’, ‘Blue butterflies’, ‘Watermelon sorbet‘ en ‘Clotted cream’, bijvoorbeeld. Wij zetten wat knapperds op een rijtje.
- Salvia kun je, zoals Anneke en Peter ook doen, mooi combineren met bijvoorbeeld Cosmea en Kattenkruid (Nepata).