Ontbijtsalade met komkommer

Marloes Blom

30 juli 2022

ontbijtsalade

Bij salades denk je waarschijnlijk vooral aan lunch en diner. Maar waarom niet ook een salade als ontbijt? Begin de dag eens met deze aparte, smaakvolle ontbijtsalade met yoghurt, komkommer en avocado – een recept uit het pas verschenen boek Salade Freak.

Jess over dit recept:
“Gebruik hier veel specerijen – ze zorgen voor een geweldige smaak en een knappertje – en gebruik de beste olijfolie die je hebt, omdat dit een groot verschil zal maken. Deze salade is ook lekker met een zuurdesemboterham of pita erbij.”

Ontbijtsalade met komkommer

Ontbijt (of lunch) voor 2 personen

Ingrediënten

Vers

  • 2 snackkomkommers
  • 1 rijpe avocado
  • 1 handvol verse korianderbladeren (en een paar korianderbloemen als je die kunt vinden)
  • 1 citroen

Zuivel en proteïnen

  • 120 ml naturel Griekse yoghurt
  • 2 zacht- of hardgekookte eieren

Voorraadkast

  • 1 el korianderzaad 1 tl komijnzaad
  • extra vierge olijfolie (de luxe!)
  • zoutvlokken
ontbijtsalade

Bereiding

  1. Verwarm een kleine koekenpan op matig vuur. Rooster in de koekenpan het koriander- en komijnzaad, zwenk een beetje met de pan tot het zaad na ongeveer 4 minuten geurig en goudkleurig is.
  2. Schep het zaad in een vijzel (of op een snijplank om het met iets zwaars te pletten of te hakken met een kartelmes) en maal met een stamper het zaad een beetje.
  3. Verdeel de yoghurt over twee kommen en maak met de achterkant van een lepel een mooie krul in de yoghurt.
  4. Snijd de snackkomkommers in 6 mm dikke plakjes en verdeel ze over de yoghurt.
  5. Halveer en ontpit de avocado, schep hem uit zijn schil en snijd hem in dunne plakken. Leg in iedere kom een halve avocado. Pel en halveer de gekookte eieren en leg ze in de kom.
  6. Besprenkel de salade met een ruime hoeveelheid van je luxe olijfolie en bestrooi hem met zoutvlokken, de gemalen specerijen, korianderblaadjes en korianderbloemen als je die hebt. Serveer de salade met een paar citroenpartjes erbij.

Salade Freak

Een fijn aspect van de zomer, behalve het weer: lekker veel salades eten! Voor de saladefans is Salade Freak een aanrader – het staat vol met originele salades, fris of spicy, licht of vullend, als bij- of hoofdgerecht. Heel handig van dit boek: de salades zijn ingedeeld per seizoen. Vier de zomer met een salade van pruimen, tomaten, burrata, rode peper en koriander of van gegrilde nectarines met gorgonzola, honing en hazelnoten. Kies voor een vullende salade met geroosterde kip, wortelen en linzen in de winter. Ook fijn: in het boek vind je een index van alle gebruikte dressings, en productinformatie over o.a. de diverse soorten azijnen en olies.
Jess Damuck | Salade Freak – kleurrijke salades voor elk seizoen | Good Cook | € 27,50 | Meer info en bestellen via goodcook.nl en libris.nl.

CREDITS: TEKST JESS DAMUCK | FOTOGRAFIE LINDA PUGLIESE

Meer lekkere recepten