Eén van de dingen die we fijn vinden van de zomer, is dat we weer lekker kunnen genieten van frisse salades. Wat variatie is alleen wel zo fijn, vandaar deze selectie van verrassende zomerse salades. De ingrediënten hebben we er voor het gemak vast bij gezet, via de linkjes kun je lezen hoe je elke salade maakt. Nu is het alleen nog een kwestie van kiezen – wordt het salade met kip, rosbief of een heerlijke vegetarische salade?
Kruidensalade met blauwe bessen en karnemelkdressing
Met verse kruiden krijgt elk gerecht een opkikker. Pluk handenvol en verwerk ze in bijvoorbeeld deze kruidensalade met karnemelkdressing. Zo wordt het voorjaar pittig op smaak gebracht met blad en steel.
Ingrediënten | Voor 4 personen
- 2 el maanzaad
- 3 lente-uitjes
- ijsklontjes
- 200 g peultjes
- 200 ml karnemelk
- 2 tl bloemenhoning
- 2 el citroensap
- 4 el olijfolie
- zout en peper
- 1 komkommer
- 50 g gemengde jonge slablaadjes
- 1 handvol (rode) basilicumblaadjes
- 2 takjes dragon en 2 takjes kervel, blaadjes fijngehakt
- 6 stengels (knoflook)bieslook, in ringen
- 1 takje munt en 2 takjes dille, blaadjes fijngesneden
- 125 blauwe bessen
Hier lees je hoe je deze kruidensalade maakt.
Salade met kip in parmaham
Dit is oh zo’n fijne salade voor zomerse avonden buiten.
Ingrediënten voor de salade
250 gram spelt – zout, versgemalen peper – 1 butternut pompoen – 5 knoflooktenen – 5 eetlepels olijfolie – 200 gram edamame sojaboontjes (uit de diepvries) – 1 krop romaine sla – 100 gram rucola – blaadjes van 2 takjes verse tijm – naaldjes van 1 takje verse rozemarijn – 1 theelepel korianderzaadjes Voor de kip – 4 plakjes prosciutto – blaadjes van 1 takje verse tijm – naaldjes van 1 takje verse rozemarijn – 2 knoflooktenen, geperst – 4 enkele kipfilets – 4 eetlepels olijfolie – zout, versgemalen peper
Voor de dressing
Sap van 1 sinaasappel – 1 eetlepel ciderazijn – 125 milliliter olijfolie – 1 eetlepel Dijon-mosterd – zout, versgemalen peper
Lees hier hoe je de zomerse salade met kip maakt.
Feestelijke piepersalade
Het is een van onze vroegste aardappels: de vastkokende Opperdoezer Ronde. Deze stevige, ovalen aardappel heeft wit-geel vruchtvlees, een romige, volle smaak en mag alleen worden gekweekt op de velden rond het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Hij smaakt heerlijk in deze romige, feestelijke piepersalade. Perfect voor bij de barbecue! Maar ook als voorgerecht of lunch.
Ingrediënten | Voor 4 personen
- 750 g Opperdoezer Ronde
- 1 venkelknol
- ½ theelepel venkelzaadjes
- zout
- ½ citroen
- 125 g crème fraîche
- 2 bosjes waterkers
- 50 ml koolzaadolie
- peper en zout
- 100 g radijsjes, doormidden gesneden
- 200 g rosbief in plakjes
- eventueel: viooltjes om te garneren
Hier lees je hoe je deze feestelijke piepersalade maakt.
3. Lauwwarme gegrildepeersalade (vegan)
Wij zijn dol op peren én op deze lauwwarme gegrildepeersalade, uit het boek ‘Elke dag feest’ van Maartje Borst. Feestelijk, lekker & gezond, wat wil je nog meer?
Ingrediënten | Voor 2-4 personen
- 200 g zwarte of rode rijst
- zout en peper naar smaak
- 1 kleine rode ui, in zo fijn mogelijke halve ringen
- 5 el balsamicoazijn
- 3 el olijfolie
- 1 el keuken- of appelstroop
- 2 tl mosterd
- 2 peren, geschild en in partjes
- 100 g pecannoten
- 50 g mesclun (jonge bladsla)
- 2 kropjes roodlof (of witlof als het niet verkrijgbaar is)
Hier lees je hoe je deze gegrildepeersalade maakt.
4. Verrukkelijke oogsttijdsalade – met cavolo nero en crispy pecannoten
Toegegeven, dit is een herfstige salade. Maar we vinden ‘m zo lekker dat hij toch een plekje bij deze zeven verdient. Het recept komt uit het fijne kookboek ‘Half Baked Harvest’, van de Amerikaanse foodblogger Tieghan Gerard.
Ingrediënten | Voor 6 personen
Voor de salade
- 100 g ongeroosterde pecannoten
- 1 el extra vergine olijfolie
- 3 el ahornsiroop
- 1/2 tl kaneel
- snufje zout
- 2 bosjes cavolo nero, dikke nerven verwijderd, in reepjes gesneden
- 3 zoetzure appels (liefst Honeycrisp) of kaki’s, in dunne schijfjes
- pitten van 1 granaatappel
- 4 dikke plakjes ontbijtspek of bacon, in stukjes
- 60-75 g blauwe kaas, geitenkaas of feta, in blokjes of verbrokkeld
Voor de cidervinaigrette met gekaramelliseerde sjalotten
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1 kleine sjalot, in dunne ringen
- 2 el appelciderazijn
- 1 el appelstroop
- 1 el tijmblaadjes
- chilivlokken
- zout en versgemalen peper
Hier lees je hoe je deze oogsttijdsalade maakt.
5. Freekehsalade: verrassend anders & gezond
Freekeh wordt gemaakt van geroosterde groene tarwe en zit boordevol vezels. Lekker is het ook, bijvoorbeeld als salade. Het recept voor deze freekehsalade is van de Australische Domenica Reddie, en staat in haar kookboek ‘Frisse salades’. Gezond en lekker, zo zien we het ’t liefst.
Ingrediënten | Voor 4 personen
- 200 g volkoren freekeh, afgespoeld (zie tip)
- 8 eieren, op kamertemperatuur
- 250 g spruitjes, bijgesneden
- 50 g halve walnoten, geroosterd
- 45 g gedroogde cranberry’s
- 2 eetl. walnootolie
- 2 eetl. citroensap
- 250 g kant-en-klare labneh
- 15 g platte peterselieblaadjes
Hier lees je hoe je deze freekehsalade maakt.
6. Salade met hazelnoten én home-made mayonaise
Een salade smaakt altijd. Of je ‘m nu eet als lunchgerecht of als hoofdgerecht, gecombineerd met bijvoorbeeld een soep of toch dat malse kippetje op de foto…. Voor deze versie heb je weinig nodig – het werk zit ‘m vooral in de home-made mayonaise. Maar dat maakt ‘m wel zo lekker, deze salade met hazelnoten.
Ingrediënten | Voor 4-6 personen
- 100 g gemengde sla, bij voorkeur in verschillende kleuren
- 1 bakje rode cressen
- 60 g hazelnoten
Voor de mayonaise
- 1 ei
- 2 tl wittewijnazijn
- 1 tl grove mosterd
- 1 dl milde olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 tl mosterdzaadjes
Hier lees je hoe je deze salade met hazelnoten maakt.
Salade met aardpeer, waterkers en vanillericotta
Een hartig gerecht, met vanille. Dat zoet en zout samen kan, én smullen is, bewijst dit recept.
Voor- of bijgerecht voor 4 personen
20 min. + 15 min. oventijd
Ingrediënten
Voor de dressing:
- 1 el mosterd
- 1 el vloeibare honing
- 2 el witte balsamicoazijn
- 7 el milde olijfolie
- 2 el sinaasappelsap
- rasp van 1/3 (bio)sinaasappel
Voor de salade:
- 200 g aardpeer
- 1 trosje rode druiven
- 75 g ricotta
- 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
- 1 bosje waterkers
- 4 el grof gehakte walnoten
Verder nodig:
evt. een mandoline
Lees hier hoe je deze salade maakt.
CREDITS: FOTO HEADER ERIK VAN LOKVEN
Meer lezen over moestuinieren
Je kunt je ingrediënten voor salades uiteraard in de winkel kopen – maar je kunt ze ook zelf kweken. Op onze site vind je volop moestuintips, bijvoorbeeld deze:
- Jessica Koomen schreef het Seasons Moestuin boek. Het staat boordevol recepten, maar ook leuke DIY-oplossingen en praktische tips voor als je een beginnende moestuinierder bent. Jessica neemt ons mee in haar moestuin. Dit keer vertelt ze de voordelen van voorzaaien, maar ook wat de nadelen ervan zijn. Zoals lange slungelige kiemplantjes.
- Ook als je geen enorme keuken, tuin of balkon hebt kun je prima moestuinieren. Door bijvoorbeeld microgroenten te kweken.
- Samen met hovenier Paul Metselaar creëerde Nelleke de Heer een prachtige moestuin op kleigrond. Heb jij ook een tuin op kleigrond, en heb je (ambities voor) een moestuin? Paul en Nelleke delen hun beste tips.