Het licht wordt zachter en de natuur kleurt langzaam richting herfst. Maar het liefst houden we de zomer nog even vast. Met bloemen uit eigen tuin in de kleuren van de Indian summer. Warm met een vurig randje.
1. Boeketreeks
Niet één grote, maar vijf kleine vaasjes vormen samen een boeket met dahlia’s, chrysanten, Amaranthus, zaaddozen van Crocosmia, rozenbottels en varenblad.
Lees ook:
- Dít zijn onze 10 favoriete dahlia’s – en hier bestel je ze
- De ene bottelroos is de andere niet. Sommige stelen zijn kort met volle trossen, andere juist lang en zwierig met maar een enkele bottel eraan. Kwekers Eddo de Veer en Peter van de Pol van kwekerij De Pol weten er alles van: ze kweken zestig soorten heesterrozen, puur en alleen voor de rozenbottels. Ze delen hun favoriete rozenbottels met ons.
- Pas als je ze goed bekijkt zie je hoe gracieus ze zijn: de gevederde bladeren van varens. Als decoratie geven ze je huis iets feeërieks. Seasons tipt 4x decoreren met varens.
2. Zon in de vensterbank
Goudgeel glas brengt het zonnetje in huis. De vaas is gevuld met Dahlia ‘Cafe au Lait’, roodpluimig prachtriet (Miscanthus sinensis ‘Red Chief’) en prachtkaars (Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’). In het vaasje ernaast staat Ammi majus.
Lees ook:
- Geniet je ook zo van de prachtige schermbloemen van Ammi majus: groot akkerscherm – ook wel bekend als witte dille? Bestel dan de zaden, zodat je volgend jaar in eigen tuin van ‘m kan genieten.
- Het is een van de favorieten van Piet Oudolf en wij zijn het roerend met hem eens. De naam zelf zegt het trouwens al: prachtkaars is een prachtige aanwinst voor elke border of bloempot.
3. Transparant in terracotta
Een luchtige combinatie van lange rozenbotteltakken, roodpluimig prachtriet (Miscanthus sinensis ‘Red Chief’) en ijzerhard (Verbena bonariensis) in een oude terracotta amfoor. De kleinere vazen ernaast geven – zelfs zonder inhoud – een extra accent.
Lees ook:
Alles wat je wil weten over ijzerhard
4. Vuurwerk
Deze grassen en nazomerbloeiers knallen de vaas uit: dahlia’s in donkerrood en roze, Zeeuws knoopje (Astrantia major), trommelstokje (Allium sphaerocephalon), roodpluimig prachtriet (Miscanthus sinensis ‘Red Chief’), lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’), Amaranthus, grote pimpernel (Sanguisorba officinalis ‘Tanna’), koninginnekruid (Eupatorium maculatum) en blad van de pruikenboom (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’). In de flesvaas ernaast staat roodpluimig prachtriet Miscanthus sinensis ‘Red Chief’.
Tip: haal het onderste blad van de stelen en ververs het water na 4 dagen. Snijd dan ook een stukje van de stelen en haal verwelkte bloemen ertussenuit.
Lees ook:
- Zeeuws knoopje is een perfecte plant voor in een border. Hier lees je alles wat er te weten valt over de plant, zoals waar hij vandaan komt, hoe hij aan zijn naam komt en hoe je ‘m verzorgt.
- Laat het gaan! Maai het gras eens niet en kijk wat er ontstaat: een veld vol hoge grassen met halmen en pluimen die niet onderdoen voor hun siergrasfamilieleden. 5x grassen op hun mooist.
5. Uit eigen tuin én van de markt
Er staat nog zo veel moois in de tuin, en ook uitgebloeide bloemen kunnen prachtig zijn. Vul je pluksels aan met bloemen van de markt. Nu op z’n mooist: chrysant, hortensia, herfstanemoon (uitgebloeid), Zeeuws knoopje (Astrantia major), koninginnekruid (Eupatorium maculatum), heide, duizendknoop (Persicaria microcephala ‘Red Dragon’), roodpluimig prachtriet (Miscanthus ‘Red Chief’).
Lees ook:
Hij is geliefd als borderplant en dat snappen we helemaal. Duizendknoop bloeit de zomer lang, soms wel tot in oktober. Hij zorgt zo voor kleur én voor een warm welkom voor insecten zoals vlinders en bijen. Omdat de ene duizendknoop de andere niet is, tippen we 9 knappe soorten duizendknoop.
CREDITS: FOTOGRAFIE PEGGY JANSSEN | STYLING LAURA GOMMANS EN MIRJAM ROSKAMP
Niet-vermelde items in deze productie zijn privébezit.