Het is altijd even slikken, het eind van de zomer. En dus ook het eind van de zomerbloeiers, al bloeien die vaak nog best lang na. Wil je jezelf van wat kleurenpracht in je tuin verzekeren én de bijen en laat vliegende vlinders nog helpen aan voedsel? Plant dan een herfstaster.
Familie en herkomst
De herfstaster behoort tot de Composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Net zoals andere mooie bloeiers waarover we al eerder schreven, zoals duizendblad (Achillea), wilde cichorei en cosmea (Cosmos). Van oorsprong komt hij uit Azië (Azië (China, Japan, Korea en de meest oostelijke delen van Rusland).
Kies je kleur
De keuze is reuze wat herfstasters betreft. Ze komen in verschillende hoogtes en in behoorlijk wat tinten, maar bloeien allemaal met die kenmerkende stervormige bloemetjes – en doen dat in overvloed. Op de site van kwekerij Yarinde zie je een handig overzicht van verschillende soorten, evenals op de site van de Tuinen van Appeltern.
We zetten er hieronder een paar op een rijtje:
- Wit: Aster ageratoides ‘Ashvi’. Bloeit in september en oktober en wordt zo’n 70 cm hoog. Een lage witte variant (zo’n 20 cm hoogte – een bodemkruiper dus) is Aster ericoides ‘Snowflurry’ die bloeit tot en met november.
- Lila: Aster ageratoides ‘Adustus Nanus’. Bloeit tot en met oktober en blijft laag: zo’n 30 cm.
- Wit met lila/wijnrood: Aster lateriflorus ‘Lady in Black’. Bloeit in september en oktober en wordt zo’n 100 cm. Zijn naam dankt deze aster aan zijn donkere bladeren.
- Zachtroze: Aster ageratoides ‘Peter Harrison’. Bloeit in september en oktober en wordt zo’n 40 cm. En Aster lateriflorus ‘Coombe Fishacre’, die ook bloeit in september en oktober maar wat hoger wordt, zo’n 70 cm.
- Felroze/fuchsia: Aster novae – angliae ‘Andenken an Alma Pötschke’. Bloeit in september en oktober en wordt zo’n 100 cm.
- Karmijn rood: Aster novi-belgii ‘Winston Churchill’. Bloeit in augustus en september en wordt zo’n 40 cm.
- Geel: Aster linosyris ‘Goldflake’. Bloeit van juli tot en met september en wordt zo’n 60 cm.
Verzorging
Plant een herfstaster op een zonnig plekje of een plekje in de halfschaduw. Qua grondsoort is de herfstaster niet kritisch, zolang hij goed doorlaatbaar is. Kies echter wel een plek waar hij de ruimte heeft en/of waar je ‘m begrenst: hij vormt uitlopers en vormt aan de bovenkant een massief bloemendek. Laat de uitgebloeide bloemen vooral zitten, dan geniet je daarna nog lang van (de silhouetten van) de pluisjes. Na de winter knip je ze terug, waarna ze in de lente weer uitlopen.
Tips qua combinatie: herfstasters doen het mooi in de border, gecombineerd met bijvoorbeeld siergrassen en duizendknoop (Persicaria).
Lees ook: 9x knappe duizendknoop (Persicaria) – van wit tot (zalm)roze tot rood
FOTO’S: GETTY IMAGES (HEADER) | PIXABAY | UNSPLASH
Tips voor een herfsttuin & tuininspiratie
- Herfstbomen voor elke tuin – 12x de mooiste herfstkleuren
- De herfstanemoon: lieflijke luchtige bloeier voor elke border (of bloempot).
- Ken je anemoon ‘Elfin swan’ al….?
Elke maand nemen we in Seasons een kijkje in een mooie tuin. Deze tuinen bewonderden we bijvoorbeeld:
- Bloeiende borders, een moestuin, boomgaard, schaduwtuin, twee grote vijvers en ook nog een eilandje met waterval: in de glooiende tuin van Ageeth Meeuwes kijk je je ogen uit. En dan te bedenken dat dit stuk grond dertig jaar geleden nog een leeg weiland was.
- Weelderig begroeide tuinkamers brengen steeds weer een verrassing in de lange, smalle stadstuin van styliste Selina Lake. Ze omschrijft de ‘inrichting’ ervan als romantisch, speels en zelfs een tikkeltje wild. “Het moet niet te strak en vooral kleurrijk zijn. Met heel veel bloemen.” Wij namen een kijkje in haar prachtige wilde cottagetuin.
- Aan het einde van de winter komen in de Walburg Tuinen zeeën van krokussen, sneeuwklokjes en helleborussen tot bloei, tegen een vurig decor van de rood bloeiende toverhazelaar.