In Nederland valt nog zo veel te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, met routebeschrijving, door een van de mooie natuurgebieden die ons land telt. Deze keer lopen we de afwisselende Helmichroute bij het Achterhoekse dorp Baak.
Vanuit het pittoreske ministadje Bronkhorst volg ik een dijk langs de IJssel, richting Zutphen. Links piept de Veluwe boven de horizon uit, in het hier en nu heb ik met laagland te maken. Een typisch Gelderse riviervallei: flink wat stromend water, uiterwaarden, de winterdijk waar ik op rijd en rechts daarvan – buitendijks – boerenland.
Een tamelijk open landschap is het, de prominent aanwezige St. Martinuskerk loodst mij de laatste kilometers naar het dorp Baak. Op een plein dat ook rotonde wil zijn, aan de voet van diezelfde kerk, start de Helmichroute. Een wandeling in drie varianten, zo laat een kaart aan de gevel van café Het Wapen van Baak zien. Ik ga voor de kortste. Een ommetje dat me al direct naar de rand van de bebouwing leidt, bij weides. Naast een boerderij met de typische bouwstijl van dit deel van de Achterhoek staat een monumentale Canadese populier. De omtrek van de stam is misschien wel de grootste van Nederland.
Bosuil spotten
De wandelroute volgt dan een rondgaande wal die begroeid is met paardenkastanjes en beuken, op de slotgracht ernaast glijden wilde eenden als op afstand bestuurde bootjes kriskras door de gevallen herfstbladeren. De aanwezige woerden doen continu pogingen wijfjeseenden te isoleren van de groep om zo een paar te vormen. Eenden hebben in deze maand het meest fraaie verenkleed, en het is wel duidelijk waarom. Gracht en wal dienden vroeger ter verdediging van een burcht, de geschiedenis gaat terug tot het jaar 1190. Nu staat in het bos aan de overzijde van het water een romantisch landhuis, Huize Baak, waar ik later voorlangs zal lopen. Deze omgeving is overigens het leefgebied van de bosuil, let op de oudere bomen, daarin kunnen duttende vogels zitten.
Luisteren:
Luister naar de podcast Notenkrakers van de makers van Roots. Deze gaat over de bosuil.
Statig landhuis
Na het oversteken van de Vordenseweg loop ik ’t Hertenbosch in, een bescheiden bosgebied dat sinds 1890 eigendom is van de familie Helmich, naar wie de wandeling vernoemd is. ’t Hertenbosch staat bij liefhebbers bekend om de bijzondere flora, met soorten als Italiaanse aronskelk en groot heksenkruid. Een meer geschikte curiositeit voor oktober zijn de beuk en zomereik die in hetzelfde gat zijn geplant, rechts van het pad. Het is een truc van de boswachter om lange, rechte balken van eikenhout te kweken. De eik staat daarbij in de schaduw van de beuk en groeit dan doelgericht omhoog.
Midden in ’t Hertenbosch ligt een gegraven waterpartij, compleet met eilanden. Via bruggen kun je een vijverronde lopen; rond 1940 was dit een heuse toeristische attractie. Over een van die bruggen en een dijkje kom ik bij de rand van het bos. Ik volg rechtdoor een karaktervolle eikenlaan door grasland en sla dan rechtsaf, terug naar ’t Herten- bosch. Langs een hertenkamp met damherten en wat pluimvee, waarvan pappa kalkoen het meest om aandacht vraagt. Als de wandeling weer naar het dorp leidt, passeer ik het trots blinkende Huize Baak, ooit in het bezit van de graven van Gelre. Het huidige gebouw stamt uit 1738, de fundering van een oudere burcht werd deels hergebruikt. Terug in Baak word ik nog getrakteerd op wat luchtacrobatiek van een groep kauwen rond de torenspits van de kerk. Een luchtig toetje.
Wandeling Helmichroute Baak – Rode route (2,8 km)
Ligging
Het dorp Baak ligt in het noordwestelijk deel van de Achterhoek, op een steenworp van rivier de IJssel. In het open landschap rond de rivier staan oude boerderijen op zandruggen, aan de oostzijde van het dorp begint het Achterhoeks coulisselandschap, een mozaïek van landbouwgrond, landgoedbossen en eikenlanen. De Helmichroute Baak start bij café Het Wapen van Baak (zie horeca), op het parkeerterrein naast het café staat een informatiebord over de Helmichroute. Deze is er in drie varianten, dit ommetje volgt het 2,8 km lange deel dat gemarkeerd is met rood-geringde houten palen.
Bereikbaarheid
OV: neem op station Zutphen Arriva bus 82 richting Doetinchem en stap uit bij bushalte Dorp in Baak (circa 20 minuten). Steek de N314 over en ga linksaf en weer rechtsaf over het parkeerterrein van hotel-restaurant Herfkens naar de Pastoor Teubnerstraat, daar linksaf. Blijf de weg volgen als deze naar rechts afbuigt en Wichmondseweg gaat heten. Het café waar de wandeling start, ligt aan het plein bij de kerk, rechts.
Auto: navigatieadres: café Het Wapen van Baak, Wichmondseweg 30, Baak.
Horeca
Op de startlocatie is café Het Wapen van Baak, Wichmondseweg 30. Open vanaf 11.00 uur. Ma en di gesloten.
Honden
Toegestaan, mits aangelijnd.
Check voor je op pad gaat of de genoemde adressen open zijn en of activiteiten doorgaan. Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook in Roots.
CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE NIELS KOOYMAN | FOTO UIL iSTOCK | ROUTEKAARTJE CÉCILE VRINTEN