De schatten van de herfst liggen voor het oprapen. Van bladeren, takken en gedroogde bloemen maken we decoraties met een gouden randje. Fijne bijkomstigheid: je kunt ze dus prima laten hangen voor de kerst (of dan weer tevoorschijn halen…).
1. Vergulde eikeltjesslinger
Dit heb je nodig
- eikels, goed gedroogd
- kwastjes
- witte verf
- goudverf
- secondelijm
- gouddraad
- lint
Zo maak je ‘m
- Maak de eikels schoon als dat nodig is. Laten de hoedjes los? Lijm ze dan vast met het lijmpistool of secondelijm.
- Verf de eikel wit en de hoedjes goud. Lijm met secondelijm een dubbel stukje gouddraad aan het steeltje of op de top van het hoedje.
- Hang de eikels aan een lint of aan een tak die je in een vaas zet.
Tip
Je kunt ook eikels van klei maken en daar een eikelhoedje op lijmen.
Let op
Boswachters benadrukken: neem niet teveel eikels, kastanjes en paddenstoelen mee uit het bos!
2. Beestjes en blaadjes van klei
Dit heb je nodig
- witte zelfdrogende klei (hobbywinkel)
- deegroller
- bakpapier
- papier
- potlood
- scherp mesje
- water
- goudverf
- witte verf
- kwastje
- satéprikker
- tak van ca. 80 cm lang
- schuurpapier
- schilderstape
- touw
Zo maak je ze
- Schuur de tak en plak met schilderstape de delen van de tak af waar je geen verf wilt hebben. Verf een paar delen wit en een paar delen goud.
- Bind aan beide uiteinden een stuk touw waarmee je de stok horizontaal kunt ophangen.
- Teken op papier herfstfiguurtjes, zoals blaadjes, eikels, eekhoorns of hertjes van ca. 8 cm groot. Je kunt ze ook overtrekken van bestaande afbeeldingen. Knip de figuurtjes uit.
- Rol op een schone ondergrond een stuk klei met een deegroller uit tot een dikte van 3 tot 4 mm. Leg de papieren figuurtjes op de klei en snijd ze uit met een scherp mesje. Werk de figuurtjes zo nodig bij met een vochtige vinger. Prik met de satéprikker een gaatje boven in de figuurtjes om ze straks op te kunnen hangen. Geef de grotere figuurtjes twee gaatjes zodat ze beter in evenwicht blijven. Kerf hier en daar in de blaadjes een nerf met een scherp mesje.
- Laat de kleifiguurtjes een nacht drogen op een platte ondergrond. Verf daarna een paar figuurtjes met goudverf. Hang alle kleifiguren aan de tak, maak een mooie compositie.
Tip
Gebruik bakpapier tussen de klei en de deegroller om vastplakken te voorkomen. Schuur de kleifiguurtjes om ze iets gladder te maken.
3. Blaadjesslinger
Dit heb je nodig
- gedroogde herfstbladeren
- goudverf
- goudglitter
- bladgoud (FIMO of Søstrene grene)
- melklijm voor bladgoud (FIMO)
- schilderstape
- kwasten
- lint
Zo maak je ‘m
- Tape met schilderstape een schuine lijn op een gedroogd boomblad. Verf een deel van het blad met een kleine kwast met goudverf. Soms zijn twee lagen verf nodig. Geef sommige bladeren wat extra glans door glitter toe te voegen: wacht dan eerst tot de verf droog is en bestrijk daarna het geverfde gedeelte met een laagje melklijm en bestrooi met glitters. Even uitschudden en laten drogen.
- Bewerk andere bladeren met bladgoud: bestrijk ze met een laagje melklijm en leg er voorzichtig met een droog, zacht kwastje stukjes bladgoud op. Strijk het bladgoud vlak en laat het goed drogen.
- Knoop alle versierde bladeren aan een mooi lint en hang dat zo op dat het goud de najaarszon opvangt en nog meer gaat glanzen.
Tip
Bladeren drogen. Wij gebruikten een bloemenpers. Op de klassieke manier gaat het ook prima: tussen zware boeken of een stapel tijdschriften. Leg de bladeren tussen vellen keukenpapier om vlekken op de boeken en tijdschriften te voorkomen.
CREDITS: PRODUCTIE INSIDEHOMEPAGE | FOTOGRAFIE LOUIS LEMAIRE | ZELFMAAKIDEEËN EN STYLING SILKE VISSCHER
Knutselideeën voor kerst
In Seasons december vind je zoals altijd fijne DIY-ideeën voor de kerst. Vanaf 16 november ligt Seasons kerst in de winkel, en je kunt al eerder bestellen via onze webshop. Kun je zo lang niet wachten? Hier vast wat DIY kerst inspiratie!