Vooral in de wintermaanden zijn we dol op een drankje op zijn tijd. ‘Het kleine boek voor aperitieven’ staat vol met lekkere drankjes, zoals deze spritz. Easy does it!
Spritz
Ingrediënten
- 75 ml prosecco of mousserende wijn
- 50 ml Aperol of amaro
- 25 ml (slechts een scheutje) bruiswater
- een schijfje sinaasappel of citroen, ter garnering
Bereiding
- Meng de prosecco met de Aperol en het bruiswater in een groot wijnglas of stevig whiskyglas met ijs
- Garneer met een schijfje citroen of sinaasappel
Nog even over spritz
- De Venetianen kunnen claimen dat zij de Spritz hebben uitgevonden.
- Dit drankje werd oorspronkelijk gemaakt met lokale amaro (Italiaanse kruidenbitter) en witte wijn en aangelengd met bruiswater; ideaal om aan het eind van een warme zomerdag de eerste dorst te lessen.
- Dankzij Aperols meesterlijke marketing werd het gelijknamige drankje begin jaren 2000 bekend bij het dankbare brede publiek; Aperol Spritz is nu het favoriete aperitief in Venetië. Hun eenvoudig te onthouden recept (3 delen prosecco, 2 delen Aperol en 1 deel bruiswater) is een goede maatstaf, maar ik raad je aan om te experimenteren met andere likeuren dan Aperol: uiteraard Campari, of Cynar, maar rode vermout met een beetje pit kan ook heel goed werken; probeer Antica Formula of Punt e Mes.
- Het belangrijkste is om de integriteit van het basisdrankje te behouden – te veel prosecco en/of bruiswater maakt je Spritz slap en saai. De wijn hoeft niet per se prosecco te zijn; cava werkt net zo goed en is minder zoet. Of gebruik een niet-mousserende alledaagse witte wijn voor een iets minder sprankelend maar nog steeds charmant drankje.
Het kleine boek voor aperitieven. 50 cocktails & verrukkelijke drankjes
Het perfecte cadeauboek voor de cocktailliefhebber Het kleine boek voor aperitieven is het ideale cadeauboek voor de feestmaanden. Trakteer jezelf of je gasten op een eetlustopwekkend drankje voor je aan tafel gaat. Van bekende tot minder bekende aperitiefdrankjes: dit boek biedt keuze uit 50 klassieke cocktails en verrukkelijke drankjes. Het kleine boek voor aperitieven is ingedeeld op dranksoort als basis: gin, wijn & versterkte wijn als port en sherry, mousserende wijn, vermouth en overige cocktails op basis van onder andere rum, wodka en whisky. Ga aan de slag en tover in een handomdraai de lekkerste aperitieven op tafel. Proost: geniet, maar drink met mate!
Kate Hawkings | Het kleine boek voor aperitieven. 50 cocktails & verrukkelijke drankjes | Good Cook | € 12,95 | Meer informatie via goodcook.nl, te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.
CREDITS: TEKST KATE HAWKINGS | FOTOGRAFIE SARAH HOGAN