Kerststerren in huis: feestelijker wordt het niet. Hoe meer hoe beter. Gebruik ze ook eens als snijbloem, de ideale kerstdecoratie. Kijk maar!
Als je van uitbundig houdt kies je de kerstster in vlammend rood. Liever ingetogen? Kerststerren zijn er ook in tinten als roomwit en zachtroze.
Kerststerren als snijbloem
Normaal gesproken ken je de kerstster als (pot)plant. Maar de (schijn)bloemen (eigenlijk zijn het de schutbladeren) zijn ook te gebruiken als snijbloemen waarmee je je creatief kunt uitleven. Hang je kerstboom vol met afgesneden kerststerren, maak je ingepakte kerstcadeautjes er nog fraaier mee of geef je gedekte kersttafel een extra sparkle door de bloemen van mini-kerststerren in vaasjes te zetten, of ze in combinatie met naamkaartjes op de borden van je gasten te leggen.
Zo blijven de bloemen lang mooi
Afgesneden kerststerren blijven ongeveer twee weken goed als je meteen na het snijden de stelen ongeveer vijf seconden onderdompelt in heet water (ca. 60 °C) en daarna kort in koud water. Hierdoor stopt het lekken van het melkachtige sap. Wikkel daarna groen bloementape om de steel of zet de bloem (met steel) in een vaasje of bloembuisje met water.
Zo verzorg je (mini) kerststerren als plant in pot
- Zet kerststerren op een lichte, warme plek, beschermd tegen tocht.
- Gebruik water op kamertemperatuur. De kerstster komt oorspronkelijk uit Mexico en houdt dus net zo min van koud water als van koude lucht.
- Kerststerren geven de voorkeur aan zacht water. Regenwater is van nature zacht en daarom perfect voor planten. Toch leidingwater? Verlaag het mineraalgehalte door het te koken of door het een dag te laten staan.
- Geef pas water als de grond droog aanvoelt.
- Het is beter om minder en vaker water te geven, dan in één keer een grote hoeveelheid.
- Gooi overtollig water weg. Verwijder ongeveer 15 minuten na het water geven het overtollige water uit de schotel of bak waarin de pot staat.
- Dompelen in plaats van gieten is een goed alternatief als je van plan bent een paar dagen van huis te gaan, want dompelen hoeft maar één keer in de week. Zo doe je dat: dompel de droge kluit, in zijn standaardpot met drainagegaten, een paar minuten volledig onder in een emmer met water op kamertemperatuur. Je ziet belletjes omhoog komen, als die vertragen en stoppen heeft de plant genoeg water opgenomen en zet je ‘m weer terug in de ompot (sierpot).
Fotografie: Stars for Europe
Kijk voor meer kerstdecoratie op 4x kerstverlichting in ’t groen