In Nederland valt nog zo veel te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, met routebeschrijving, door een van de mooie natuurgebieden die ons land telt. Deze keer lopen we door Paleispark Het Loo bij Apeldoorn.
De wandeling is enkele minuten jong als de benen bevriezen. In de bosrand ademt een kudde damherten de nacht van zich af. Twintig, dertig paar geschrokken ogen staren doodstil. Nerveuze ademwolkjes. Af en toe siddert een hertenlijf. Het moment is geladen met spanning. Door een onzichtbaar signaal komt de kudde tot leven. Tussen koperkleurige naaldboomstammen vormen ze een kronkelende slang van vluchtende herten. De bosbodem kraakt onder de hoeven. Achter mij passeert een hardloper in een helpaarse outfit. De hertenpaniek verdampt bij tover- slag wanneer ze de open grasruimte van de hertenkamp hebben bereikt. De rust in het bos herschikt zich.
De wandelpaden in Paleispark Het Loo zijn vlak en misschien is er voor het openingsuur zelfs een boswachter geweest die ze heeft aangeveegd. Geen royalty kan hier struikelen. Er zijn nauwelijks mensen, de zon is een matglazen schijf in de wolken. In mijn ooghoeken schieten eekhoornschaduwen tegen boomstammen omhoog. Het bos ruikt naar kou.
Boomtoppen in de mist
“Daar woont de koningin”, zegt een moeder tegen haar kinderen. Ze wijst naar een reusachtig gebouw tussen de bomen dat voor 99,9 procent van de Nederlanders inderdaad een paleis is. Mijn wandelkaart onthult echter dat het de koninklijke stallen zijn, gebouwd in opdracht van koningin Wilhelmina. Ook duizelingwekkend zijn de douglassparren die honderd meter later je wereldbeeld laten hellen. Minstens dertig mannen moeten op elkaars schouders staan om de top van de hoogste douglasspar te kunnen aanraken. Die top zweeft nu op bijna vijftig meter hoogte ergens in de mist, die langzaam begint op te lossen. Omdat de Oranjes hun eigen paleis tiptop in orde hadden, konden ze hun hart openstellen voor de dieren.
Dat blijkt niet alleen uit de riante stallen, maar ook uit een paarden-kerkhof dat in het Paleispark ligt. Hier liggen niet alleen paarden begraven, maar ook andere (huis)dieren van de koninklijke familie, zoals een hond en een poes. Terwijl ik langs de zerken loop, slaat de zon een bres in de wolken. Het regent nu zonnestralen op de donkere bosbodem. Op dit lieflijke kerkhofje ligt onder meer Reintje, 23 jaar oud en het eerste rijpaard van prinses Juliana. Reintje stierf in 1936. Ook houd ik halt bij het graf van Pluto (1917-1939), de schimmel van prins Hendrik. En Brownie (1881-1905) was de pony van Wilhelmina.
Koninklijk blauw van de ijsvogel
Paleis Het Loo glimt in de verte achter een hek. Het imposante gebouw, dat nu een museum is, werd voor het laatst bewoond door prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Het pad slingert langs een botenhuisje, geschilderd in een hemelsblauwe tint. Het water rond het botenhuis en het daarnaast gelegen theehuis is nog steeds gevangen in craquelé-ijs. Onder het ijs schuiven grijsblauwe schimmen: karpers zo groot als katten.
Langs kaarsrechte beken – diep uitgegraven in het landschap – gaat het, met helder water waarin geen blaadje drijft. Het landschap blijft sprookjesachtig zuiver en perfect. De beekoevers zijn versierd met dubbelloof, een varensoort. Een blauwe reiger scheert door een diepe beekkloof zoals een condor langs bergflanken glijdt. Direct daarna flitst het koninklijke blauw van een ijsvogel voorbij. Hoe toepasselijk.
Lees ook:
Wandeling Paleispark Het Loo (Apeldoorn): 5 km
Ligging
Paleispark Het Loo ligt in Apeldoorn. Er zijn twee zijn twee ingangen, beide gelegen aan de Amersfoortseweg. Het startpunt van de wandeling ligt bij de tweede ingang, gere- kend vanaf het kruispunt waar monument De Naald staat. Deze tweede ingang (Boslooweg) ligt tegenover de Pijnboomlaan. Aan het einde van de Boslooweg vind je een parkeerplaats en de toegang tot het park. Een dagkaart kost € 2 p.p. De route is grotendeels gemarkeerd. Open: 9.00-17.15 uur (openingstijden kunnen variëren, check voor vertrek: kroondomeinhetloo.nl).
Routebeschrijving
Na de betaalautomaat op de kruising rechtsaf. Loop voorbij het witte huis, dan rechtsaf de blauwe route volgen. Bij de stallen linksaf en de blauwe route vervolgen. Na de tweede
brug met witte reling rechtdoor, de rode route volgen (de blauwe gaat hier naar links). Op de kruising schuin naar links en dan rechtdoor (links van je ligt de schietbaan). Op de kruising rechtdoor. Voor het houten bruggetje linksaf. Volg het pad langs het beekje. Voor het blauwe botenhuis linksaf, volg nu de rode route. Als de rode route scherp afbuigt naar rechts, ga je rechtdoor via het houten bruggetje (rechts stroomt de beek door een diepe vallei). Wandel om de sprengenkop heen en ga rechtsaf. Even later op de Y-splitsing rechts aanhouden. Rechtdoor het pad over en nogmaals rechtdoor het pad over. Volg nu de rolstoelmarkering. Je passeert links een weiland. De brug over en rechtdoor. Op de volgende kruising weer rechtdoor. Volg nu de rode route. Op de T-splitsing (voor je ligt de hertenkamp) rechtsaf. Loop nu terug naar de ingang.
Bereikbaarheid
OV: vanaf NS-station Apeldoorn rijden verschillende bussen naar Paleis Het Loo. En tussen NS-station Zwolle en Apeldoorn rijdt bus 202, uitstappen halte Gedenknaald. Auto: vanaf de A50 volg je bij afslag 25 Apeldoorn-Noord de borden Paleis Het Loo. Bij de stoplichten bij monument De Naald rechtsaf. Tweede ingang, rechtsaf.
Horeca
Onderweg geen, er is wel horeca bij het paleis.
Honden
Niet toegestaan.
Check voor je op pad gaat of de genoemde adressen open zijn en of activiteiten doorgaan.
Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook in Roots.
CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE DANIËL MULDER | ROUTEKAARTJE CÉCILE VRINTEN
Ook een fijn ommetje (of weekendje weg)
De Achterhoek is rijk aan mooie wandelgebieden, en de Gorsselse Heide is daar één van. Je kunt er heerlijk wandelen, en erna genieten van een stuk appeltaart of royale pannenkoek bij het knusse bosrestaurant De Zessprong. Wijnliefhebbers combineren de wandeling met een bezoekje aan de wijngaard.