Plant van de maand: Kaukasische vergeet-mij-nietjes

Marjolein ter Braak

14 maart 2024

vergeet-mij-nietjes

Het blauwe vergeet-mij-nietje is tegenwoordig een graag-geziene plant in de tuin, of in een pot op het balkon. Maar er bestaan verschillende varianten. Zo ook de Kaukasische vergeet-mij-nietjes. Tuinarchitect Arjan Boekel vertelt wat de bloem zo bijzonder maakt én met welke planten je hem het beste kunt combineren.

De Bloeimeesters is een collectief van tuinontwerpers, kwekers, beplantingsadviseurs en hoveniers die tuineigenaren willen inspireren hun tuinen te vergroenen. Elke maand licht een van hen een speciale tuinplant uit. Dit keer: tuinarchitect Arjan Boekel over het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla ‘Sea Heart’).

Goed met strenge winters

Arjan: “De naam verraadt het al, dit vergeet-mij-nietje komt uit de Kaukasus. Dat betekent dat het een plant is die goed tegen strenge winters bestand is. De bloei lijkt wel op het alom bekende vergeet-mij-nietje: kleine, hemelsblauwe bloemetjes. Ze verschijnen in het voorjaar, in april, in grote aantallen boven het fris uitlopende blad. Een echte voorjaarsbode dus. Deze robuuste Kaukasische plant is een blijvertje. Betrouwbaar komt ze elk voorjaar tot leven. Tijdens de bloei verschijnt ook het jonge blad. Na de bloei groeit het blad nog een tijdje door en maakt de plant flinke pollen met niervormig blad. Daarmee bedekt Brunnera (het Kaukasische vergeet-mij-nietje) goed de bodem, waardoor onkruid weinig kans maakt. Samen met de lange levensduur maakt dat deze vergeet-me-niet tot een solide tuinplant.”

Ook bijzonder aan deze soort: hij woekert niet.

Waar kun je vergeet-mij-nietjes het beste zaaien?

“Bijzonder aan deze variëteit is dat het blad bont is. Nu heb ik het vaak niet zo op bont blad, omdat het wat onnatuurlijk of zelfs ziekelijk kan ogen. Maar bij deze plant is het een welkome verschijning. Het blad is eigenlijk helemaal zilverwit, waarbij alleen de bladnerven en de buitenrand nog groen zijn. Brunnera is van oorsprong een bosplant en staat dus graag in de schaduw van bomen of in de halfschaduw van de bosrand. In de schaduw komt de zilverwitte tekening op het blad ook mooi fris over en lijkt het bijna een beetje licht te geven. De planten houden zoals de meeste bosplanten van een licht vochtige bodem, maar (tijdelijke) droogte wordt prima verdragen.”

vergeet-mij-nietjes

Wat is bijzonder aan deze variëteit, de ‘Sea Heart’?

“De bekendste bonte versie is Brunnera ‘Jack Frost’. Die plant heeft er voor gezorgd dat de Brunnera van een wat vergeten tuinplant tot een heel populaire tuinplant is geworden. Brunnera ‘Sea Heart’ is een verbeterde versie van ‘Jack Frost’. ‘Sea Heart’ heeft steviger en dikker blad, waardoor de plant beter bestand is tegen zon en droogte.”

Lees ook: Een ruwe platte bol met lieflijke bloemetjes: de Cyclamen hederifolium

Vergeet-mij-nietjes combineren met andere planten

“Het grote blad van de vergeet-mij-nietjes is mooi te combineren met schaduwplanten die kleiner blad hebben, zoals siergrassen als Luzula nivea en Liriope muscari, met grasachtig wintergroen blad. Ook varens gaan prima samen met Brunnera. De herfstvaren (Dryopteris erythrosora) is misschien wel de mooiste met roodbruin uitlopende jonge bladeren. Vanwege de vroege bloei is ook de combinatie met in april bloeiende bolgewassen voor de hand liggend. Tulpen kunnen prachtig boven de fijne blauwe bloeiwijze van de Brunnera zweven. Heel harmonieus zijn witte tulpen zoals Tulipa ‘Triumphator’. Voor een kleurcontrast kun je bijvoorbeeld kiezen voor Tulipa ‘Ballerina’ die oranje bloeit, en mysterieus wordt het met de zwarte tulp ‘Queen of Night’.

Narcissen combineren ook goed, vooral de later bloeiende soorten. Het mooist vind ik de roomwitte soorten, zoals Narcissus ‘Hawera’. Heel bijzonder is Narcissus poeticus var. recurvus, de dichtersnarcis. Deze bloeit wit met een klein oranje cupje, wat voor een beetje pit zorgt. Ook de kleine gele bloemen van het bostulpje Tulipa sylvestris staan fris bij de blauwe Brunnera. Tot slot kun je Brunnera combineren met planten die in het najaar bloeien. Aster divaricatus (tegenwoordig Eurybia divaricatus genoemd) bijvoorbeeld, die in de late zomer met witte stervormige bloemetjes bloeit, houdt van dezelfde omstandigheden en zorgt voor afwisseling in bloeitijd.”

Hoe pas je Kaukasische vergeet-mij-nietjes toe in de tuin?

“Je kunt de planten in kleine groepjes planten, of als accenten losjes uitstrooien in een beplanting met grassen en andere schaduwplanten. Ik maak er meestal kleine groepjes van die door de border heen worden herhaald. Grotere groepen kunnen ook prima tot hun recht komen, maar dan zou ik persoonlijk liever een groenbladige variant toepassen. Zo’n grote witte vlek kan immers wat dominant overkomen en daarmee wordt het beeld wat minder natuurlijk.”

Wat moet je doen als ze uitgebloeid zijn?

“Na de winter kun je de oude stengels afknippen, al is dit nauwelijks nodig, want er blijft van de planten meestal weinig over. Voeding geven hoeft niet, maar als de planten wat schraal staan, kun je jaarlijks wat compost door de bodem mengen.”

vergeet-mij-nietjes

Wanneer kan je vergeet-mij-nietjes kopen?

De bloeitijd van vergeet-mij-nietjes ligt rond april en mei. In de lente kun je de zaadjes daarom al vaak kopen. Poot ze in de grond of een in pot wanneer de vorst voorbij is, zodat ze prachtig zullen bloeien. Wil je een plant die al bloeit? Dan zul je de vergeet-mij-nietjes in de tuincentra vinden rond het einde van de lente en het begin van de zomer.

Plantpaspoort van het Kaukasisch vergeet-mij-nietje

  • Latijnse naam: Brunnera macrophylla ‘Sea Heart’ 
  • Nederlandse naam: Kaukasisch vergeet-mij-nietje Soort vaste plant
  • Hoogte: 40 cm
  • Standplaats: schaduw-halfschaduw-zon 
  • Bodem: normale tot vochtige tuingrond
  • Bloei: april-mei, blauwe bloempjes
  • Blad: zilver met groen, april-oktober

Stel je vraag

Elke maand beantwoorden de tuinexperts de meest interessante tuinvragen in onze rubriek De Tuin In. Heb jij een tuinvraag? Stuur die in naar info@seasons.nl.

De Bloeimeesters online

Op debloeimeesters.nl vind je inspirerende 360° voorbeeldtuinen waar je doorheen kunt ‘wandelen’, met bij elke plant praktische informatie over groei en bloei. Je kunt de planten ook via de website kopen.

Kijk hier voor alle planten van de maand tot nu toe.