Column Karin Bloemen: mijn gazonnetje

Marjolein ter Braak

30 juni 2023

gemaaid gras

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Als je maar met genoeg tuinliefhebbers praat, doe je altijd weer tips op die je kunt gebruiken. Zo deelt Karin deze week een tip die haar ten gehore kwam.

Goeie tip, dat gemaaide gras


Heerlijk die geur van gemaaid gras. Op de composthoop is het ook zo weer verteerd. Vooral de wurmen die ik er dan in vind doen mijn borders goed. Deze wroetende vrienden zorgen voor een goede afwatering in de tuin en ze zetten de composthoop om naar voedzame grond, een makkie voor deze bodembewoners.

Onlangs heb ik op aanraden van een ervaren tuinliefhebber iets anders geprobeerd met mijn afgemaaide gras. Aan de voeten van mijn klim- en struikrozen heb ik een handje vers gras gestrooid. Hierdoor hebben de rozen dit jaar veel minder last van schimmeltjes en andere bladproblemen. Vraag me niet hoe dat kan, maar kennelijk heeft de roos profijt bij deze samenwerking tussen de wurm, het gras en de wortels van de roos. Doordat er minder opspattend water op de onderste bladeren van de roos komt heeft de roos dus minder schimmels. Ook houdt het afgemaaide gras het vocht beter vast bij de voet van de roos. Tsja, en wat doen de wurmen dan? Zij zetten organisch materiaal zoals het afgemaaide gras om in voeding en andere stoffen zoals mineralen.

Afgelopen voorjaar heb ik voor het eerst ook lavakorrels, ook wel bekend als lavameel, op de borders tussen de planten uitgestrooid. Er zit enorm veel mineralen in lavakorrels. Het is gemaakt van lavagesteente. Mijn hovenier adviseerde dat om de twee jaar te doen. Het werkt namelijk door vrij lang en je kunt het op elk moment toevoegen aan je border. Alles biologisch en dat is dan weer logisch…

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: 4 april is het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen verschenen. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.