Die heerlijke geur van koekkruiden, het lekker werken met je handen en dan de oh’s en ah’s als je je baksels presenteert. Hoog op onze december-to-do-list: peperkoekhuisjes bakken. In dit artikel vind je het recept voor peperkoekhuisjes, en een sjabloon zodat je ze makkelijk namaakt.
Peperkoekhuisjes: de magie
Peperkoekhuisjes: ze zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook een prachtige toevoeging aan je kerstversiering. En het ziet er niet alleen leuk uit, de geur van kruidige specerijen en de zoete aroma’s die je huis vullen tijdens het bakken, zijn ook zo fijn. Met de feestdagen om de hoek, mag je je creativiteit de vrije loop laten. Versier je peperkoekhuisjes zoals jij dat wilt. Gebruik ze als eyecatcher op de kersttafel of als origineel cadeau voor vrienden en familie.
Basis-peperkoekdeeg en glazuur
Voor 30 tot 50 peperkoekhuisjes, afhankelijk van de grootte
± 30 min. + oventijd 5-8 min. + rusten ± 24 uur
Ingrediënten peperkoekhuisje
- 100 g boter
- 75 ml rietsuiker-melassestroop (natuur- winkel of online), of gebruik keukenstroop 135 g suiker
- 2 el koekkruiden (of 2 tl gemalen kaneel, 2 tl gemalen gember
- 1 tl gemalen kruid- nagel en 1 tl gemalen kardemom)
- 300 g bloem
- 1 tl baksoda
- zout
- 75 ml slagroom
Bereiding peperkoekhuisje
- Verwarm de boter, melassestroop en suiker op middelhoog vuur in een pan. Roer goed tot alles is gemengd en de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en voeg de koekkruiden toe. Laat het mengsel 5 min. afkoelen en roer de slagroom er doorheen.
- Meng de bloem, baksoda en een snuf zout in een kom. Giet het stroopmengsel bij het bloemmengsel en roer tot er een zacht deeg ontstaat. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 24 uur in de koelkast rusten.
- Haal het deeg ca. 30 min. voor het uitrollen uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ca. 5 mm dik. Snijd met een tafelmes vormen uit het deeg. Breng de rest van het deeg weer bij elkaar, rol weer uit en ga zo door tot het deeg op is. Breng de koekjes over op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze afhankelijk van de grootte in 5-8 min. gaar. Neem uit de oven en laat ze op een rekje helemaal afkoelen.
Sjabloon peperkoekhuisje
Dit sjabloon kun je aanhouden voor de peperkoekhuisjes die wij gemaakt hebben in dit recept.
Glazuur peperkoekhuisje
- 1 eiwit
- 200-250 g poedersuiker
- 1 tl citroensap
Bereiding glazuur
Meng voor het glazuur van het peperkoekhuisje het eiwit, de poedersuiker en het citroensap in een middelgrote kom en klop met een elektri- sche mixer luchtig. Schep een klein beetje van het glazuur in een spuitzak met een klein rond spuitmondje. Bewaar de rest goed afgedekt in de koelkast. Vul de spuitzak steeds opnieuw met glazuur. Versier de afgekoelde koekjes naar wens met het glazuur.
PRODUCTIE TAVERNE AGENCY FOTOGRAFIE CORNELIA WEBER VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER