Spinazie recept(en): dit zijn onze lekkerste!

Marjolein ter Braak

25 maart 2024

Spinazie recept

Je krijgt er spierballen van, maar dat is niet de enige reden om te kiezen voor een spinazie recept. Je kunt er eindeloos mee variëren, en ja, het is ook gezond – en oerhollands. Tenminste, dat zou je denken. Hoe dat zit vertellen we je in dit artikel, en we tippen een lekker spinazie recept, meerdere zelfs! Een roerbak spinazie hier, een spinazie-salade daar. Dus, smullen maar.

Spinazie: oorsprong & superfood

Spinazie (de wilde variant Spinacia turkestanica) werd voor het eerst verbouwd in het Perzische rijk. Eeuwen later is het nog steeds een groente die wereldwijd gegeten wordt, en er zijn allerlei manieren om spinazie te bereiden met een spinazie recept. Zijn populariteit heeft het groene blaadje wellicht ook te danken aan de gezondheidsvoordelen die de groente zou hebben. Spinazie zit vol met ijzer, vitamine K, vitamine A. Het regelmatig eten van spinazie zou je immuunsysteem een boost geven, je ogen gezond houden en zelfs je botten sterker maken.

Hoe maak je spinazie?

Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het verwarmen (bijvoorbeeld spinazie roerbakken, of spinazie uit de oven), maar je kunt het ook rauw eten. Denk bijvoorbeeld aan een salade (je vindt hieronder onze favoriet), maar de groente wordt ook veel gebruikt in gezonde smoothies.

Spinazie recept salade:

Paddenstoelsalade met spinazie

Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ± 15 minuten. 

spinazie recepten
Fotografie Scatà | Bewerking recepten Dosia Brewer

Ingrediënten

  • 400 g cantharellen
  • 2½ el olijfolie extra vergine
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 1¼ el balsamico (15 jaar gerijpt) of Asperum IV
  • 500 g spinazie, gewassen
  • 200 g blauwe kaas (bijv. gorgonzola of stilton)
  • 2 tl balsamico (30 jaar gerijpt) of Asperum

Lees hier hoe je de salade met spinazie klaarmaakt.

Spinazie uit de oven:

Spinazie-zalmrollade met artisjok, pistache en basilicum

Deze zalmrollade spinazie recept heeft een heerlijke vulling van mediterrane smaken als artisjok, pistache en basilicum. Een snel gerecht, waar je nog lang van nageniet!

Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ± 20 min. + oventijd: ± 25 min. 

De zalmrollade kan ook een dag van tevoren worden voorbereid. Op de dag zelf hoeft de vis dan alleen nog in de oven.

spinazie recept met zalm en artisjok

Ingrediënten:

  • 700 g zalmfilet (aan één stuk, met huid)
  • 100 g artisjokharten op olie (potje)
  • 2 tenen knoflook
  • 45 g pistachenoten +1 el voor garneren
  • 8-9 el olijfolie extra vierge
  • 1 flinke bos basilicum + extra om te garneren
  • 2 el kappertjes
  • 3 el geraspte oude kaas
  • ± 250 g spinazie

Lees hier hoe je de zalmrollade met spinazie bereidt.

Thaise spinazietaartjes van Jessica Koomen

Lunchgerecht voor 10 stuks

Spinazie recept
CREDITS: TEKST MARGRIET DE GROOT | RECEPTUUR JESSICA KOOMEN | FOTO’S SASKIA VAN OSNABRUGGE

Ingredienten:

  • 125 g vellen filodeeg
  • 1 el kokosolie
  • 1 grote ui
  • 1 kleine knoflookteen
  • 50 g koriander
  • ½ chilipeper
  • 200 g champignons
  • 3/4 tl zeezout
  • mespunt zwarte peper
  • 60 g zure augurken
  • 300 g spinazie
  • 200 g gekookte kikkererwten
  • ½ tl kurkuma
  • 4 citroenbladeren
  • 3 el havermout, fijne vlokken
  • 200 ml kokosmelk
  • olijfolie om te bestrijken
  • ook nodig: muffinbakvorm met 10 vormpjes

Lees hier hoe je de Thaise spinazietaartjes maakt.

Spinazie recept in de koekenpan: Zoete aardappel tortilla met spinazie en feta

Op vakantie wil je makkelijk koken. Al helemaal als je op de camping staat en geen enorm gasfornuis tot je beschikking hebt. Dat weet kampeerder Petra Knoth als geen ander, dus bundelde ze heerlijke én makkelijke recepten in het boek ‘Koken in de buitenlucht’. Wij zijn fan van deze smaakvolle en voedzame zoete aardappel tortilla.

Zoete aardappel tortilla met feta en spinazie

Spinazie recept
Petra Knoth | Koken in de buitenlucht | Forte Culinair | € 22,50 | Bestellen en meer info via bol.com.

Nodig

  • Rasp
  • Koekenpan met anti-aanbaklaag en deksel (je kunt ook een groot bord gebruiken)

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen, geraspt
  • Flinke handvol verse spinazie
  • Scheutje olijfolie
  • 5 eieren
  • 120 gr feta, verbrokkeld
  • Versgemalen peper

Lekker voor erbij

  • Overgebleven spinazie
  • Olijfolie
  • Citroen

Lees hier hoe je de tortilla klaarmaakt.

Hartige linzenpannenkoeken met spinaziepesto

Van pannenkoekrecepten krijgen we nooit genoeg. Deze hartige linzenpannenkoeken zijn vegan: het is een spinazie recept uit het boek ‘Every Day Vegan Budget Friendly’.

CREDITS: TEKST & FOODSTYLING LENNA OMRANI | FOTOGRAFIE MITCHELL VAN VOORBERGEN

Hartige linzenpannenkoeken met spinaziepesto

Lunch/diner voor 4-6 porties | Glutenvrij & sojavrij | Bereiding 30 minuten | € 1,92 p. p.

Ingrediënten 

Linzenpannenkoeken

  • 150 g gedroogde rode linzen
  • 275 ml water
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • 2 el olijfolie

Spinaziepesto

  • 125 g verse spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 75 g zonnebloempitten
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el edelgistvlokken
  • Peper en zout naar smaak

Garnering

  • (geroosterde) kikkererwten
  • (ingelegde) rode ui
  • Komkommer, in schijfjes
  • chilivlokken
  • plantaardige yoghurt

Ook nodig

  • blender
  • koekenpan
  • keukenmachine

Bekijk hier hoe je de pannenkoeken bereidt.