Je krijgt er spierballen van, maar dat is niet de enige reden om te kiezen voor een spinazie recept. Je kunt er eindeloos mee variëren, en ja, het is ook gezond – en oerhollands. Tenminste, dat zou je denken. Hoe dat zit vertellen we je in dit artikel, en we tippen een lekker spinazie recept, meerdere zelfs! Een roerbak spinazie hier, een spinazie-salade daar. Dus, smullen maar.
Spinazie: oorsprong & superfood
Spinazie (de wilde variant Spinacia turkestanica) werd voor het eerst verbouwd in het Perzische rijk. Eeuwen later is het nog steeds een groente die wereldwijd gegeten wordt, en er zijn allerlei manieren om spinazie te bereiden met een spinazie recept. Zijn populariteit heeft het groene blaadje wellicht ook te danken aan de gezondheidsvoordelen die de groente zou hebben. Spinazie zit vol met ijzer, vitamine K, vitamine A. Het regelmatig eten van spinazie zou je immuunsysteem een boost geven, je ogen gezond houden en zelfs je botten sterker maken.
Hoe maak je spinazie?
Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het verwarmen (bijvoorbeeld spinazie roerbakken, of spinazie uit de oven), maar je kunt het ook rauw eten. Denk bijvoorbeeld aan een salade (je vindt hieronder onze favoriet), maar de groente wordt ook veel gebruikt in gezonde smoothies.
Spinazie recept salade:
Paddenstoelsalade met spinazie
Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ± 15 minuten.
Ingrediënten
- 400 g cantharellen
- 2½ el olijfolie extra vergine
- 1 tl verse tijmblaadjes
- 1¼ el balsamico (15 jaar gerijpt) of Asperum IV
- 500 g spinazie, gewassen
- 200 g blauwe kaas (bijv. gorgonzola of stilton)
- 2 tl balsamico (30 jaar gerijpt) of Asperum
Lees hier hoe je de salade met spinazie klaarmaakt.
Spinazie uit de oven:
Spinazie-zalmrollade met artisjok, pistache en basilicum
Deze zalmrollade spinazie recept heeft een heerlijke vulling van mediterrane smaken als artisjok, pistache en basilicum. Een snel gerecht, waar je nog lang van nageniet!
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ± 20 min. + oventijd: ± 25 min.
De zalmrollade kan ook een dag van tevoren worden voorbereid. Op de dag zelf hoeft de vis dan alleen nog in de oven.
Ingrediënten:
- 700 g zalmfilet (aan één stuk, met huid)
- 100 g artisjokharten op olie (potje)
- 2 tenen knoflook
- 45 g pistachenoten +1 el voor garneren
- 8-9 el olijfolie extra vierge
- 1 flinke bos basilicum + extra om te garneren
- 2 el kappertjes
- 3 el geraspte oude kaas
- ± 250 g spinazie
Lees hier hoe je de zalmrollade met spinazie bereidt.
Thaise spinazietaartjes van Jessica Koomen
Lunchgerecht voor 10 stuks
Ingredienten:
- 125 g vellen filodeeg
- 1 el kokosolie
- 1 grote ui
- 1 kleine knoflookteen
- 50 g koriander
- ½ chilipeper
- 200 g champignons
- 3/4 tl zeezout
- mespunt zwarte peper
- 60 g zure augurken
- 300 g spinazie
- 200 g gekookte kikkererwten
- ½ tl kurkuma
- 4 citroenbladeren
- 3 el havermout, fijne vlokken
- 200 ml kokosmelk
- olijfolie om te bestrijken
- ook nodig: muffinbakvorm met 10 vormpjes
Lees hier hoe je de Thaise spinazietaartjes maakt.
Spinazie recept in de koekenpan: Zoete aardappel tortilla met spinazie en feta
Op vakantie wil je makkelijk koken. Al helemaal als je op de camping staat en geen enorm gasfornuis tot je beschikking hebt. Dat weet kampeerder Petra Knoth als geen ander, dus bundelde ze heerlijke én makkelijke recepten in het boek ‘Koken in de buitenlucht’. Wij zijn fan van deze smaakvolle en voedzame zoete aardappel tortilla.
Zoete aardappel tortilla met feta en spinazie
Nodig
- Rasp
- Koekenpan met anti-aanbaklaag en deksel (je kunt ook een groot bord gebruiken)
Ingrediënten
- 2 zoete aardappelen, geraspt
- Flinke handvol verse spinazie
- Scheutje olijfolie
- 5 eieren
- 120 gr feta, verbrokkeld
- Versgemalen peper
Lekker voor erbij
- Overgebleven spinazie
- Olijfolie
- Citroen
Lees hier hoe je de tortilla klaarmaakt.
Hartige linzenpannenkoeken met spinaziepesto
Van pannenkoekrecepten krijgen we nooit genoeg. Deze hartige linzenpannenkoeken zijn vegan: het is een spinazie recept uit het boek ‘Every Day Vegan Budget Friendly’.
Hartige linzenpannenkoeken met spinaziepesto
Lunch/diner voor 4-6 porties | Glutenvrij & sojavrij | Bereiding 30 minuten | € 1,92 p. p.
Ingrediënten
Linzenpannenkoeken
- 150 g gedroogde rode linzen
- 275 ml water
- 1 tl zout
- ½ tl zwarte peper
- 2 el olijfolie
Spinaziepesto
- 125 g verse spinazie
- 1 teentje knoflook
- 75 g zonnebloempitten
- 4 el olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 el edelgistvlokken
- Peper en zout naar smaak
Garnering
- (geroosterde) kikkererwten
- (ingelegde) rode ui
- Komkommer, in schijfjes
- chilivlokken
- plantaardige yoghurt
Ook nodig
- blender
- koekenpan
- keukenmachine