Maai mei niet: van biljartlaken naar bloemenwei

Marjolein ter Braak

13 mei 2024

Maai mei niet

Parkeer de grasmaaier nog even en maai mei niet. Laat je verrassen door wat er allemaal opkomt: wilde bloemen die bestuivende insecten en vlinders aantrekken. Wij doen mee met de actie maai mei niet en we vertellen je in dit artikel wat je (en de natuur!) wint door de grasmaaier even niet te gebruiken.

Maai mei niet

Als je in mei je gazon niet maait, geef je de wilde kruiden die in het gras verstopt zitten de kans om tot bloei te komen. Want bijen eten geen gras, ze willen bloemen. Bijen, vlinders en kevers worden dus gelokt door de bloemen. Omdat er wat te eten is in je tuin, blijven ze hier hangen. Ze bestuiven en passant ook je fruitbomen. De insecten zijn weer voedsel voor egels en vogels. En zo verandert de tuin langzaam in een lusthof, met veel verschillend leven. De bestuivende insecten hebben we hard nodig.

Lees ook:
Tips bij het maken van een insectenhotel en: Hebben bijen onkruid nodig?

maai mei niet

Bloemen tellen

Je kunt gewoon genieten van de bloemen die opkomen, maar je kunt ook meehelpen door de bloemen te tellen die op één vierkante meter in juni bloeien. De 5 meest getelde bloemen: paardenbloem, hondsdraf, witte klaver, madeliefje, gewone brunel. Lees ook: Pleidooi voor stoepplantjes – van madelief tot paardenbloem en vele anderen

Zo doe je mee:

  • Meld je aan via maaimeinietnederland.
  • Laat je grasmaaier staan.
  • Je ontvangt 6 mails met informatie en tips over bloemen en bijen.
  • Markeer één vierkante meter ongemaaid gras.
  • Download de telkaart en de zoekkaart en noteer wat je ziet. Van de ene bloem tel je de knoppen, van een andere de open bloemen of de bloemstengel.
  • Geef de telling online door.

Minder vaak het gras maaien: wanneer gras maaien?

Bevalt het je? Pas de maaibeurten aan: maai in juni, de tweede helft van juli, eind september/begin oktober. Als je wilt kun je in november nog een keer maaien zodat het gras kort de winter in gaat. Voer het maaisel af. Tip, gooi het niet weg, maar verwerk het als mulch of op de composthoop.
Lees daarover dit artikel: Mulchen: wat is dat? En Zo bescherm je je planten tegen de kou

Van biljartlaken naar bloemenwei

Een grasveld dat jarenlang strak gemaaid is, verandert niet meteen in een bloemenwei. Hier zul je het eerste jaar alleen het gras zien bloeien. Hou vol, maai en mest het gazon niet, wacht op aanwaaiers; zaden van wilde planten die met de wind mee in je tuin landen.

Lees ook: Hoe maak ik een groene tuin?

Maai mei niet: een succes

Vorig jaar werd er in ons land 840.000 m² niet gemaaid. Dat leverde 30 milligram nectar per vierkante meter. Dat was voedsel voor meer dan 2,5 miljoen honingbijen!

Meer weten? Kijk op maaimeinietnederland.

TEKST: MARIE TROMP | BEELD: UNSPLAH

Ook interessant om te lezen:

Duurzaam tuinieren, zo doe je dat
Een tuin die tegen hitte én veel regen kan: zo creëer je ‘m
Ideaal voor een droge tuin: planten die lang zonder water kunnen