Eigenlijk zou je altijd bladerdeeg in de diepvries moeten hebben liggen, want bladerdeeghapjes zijn lekker en zo gemaakt. Heb je een oude appel liggen, dan maak je in een handomdraai een appelflap. Wil je wat bijzonderder? In dit artikel sommen we lekkere happen op die je met bladerdeeg maakt. Hartig zoals bladerdeeg met kaas, maar natuurlijk ook zoete gerechten. Hier komen ze!
Feestelijk, simpel én lekker: paddenstoelen pasteitjes (vegan)
Maak je steevast hetzelfde met paddenstoelen? Maak dan eens deze lekkere vegan pasteitjes, een recept uit het kookboek ‘FAMily.EAT.PLANT.’, van Lisette Kreischer (bedenker van dé Dutch weedburger) en Maartje Borst. Feestelijk doch simpel, en uiteraard heel lekker. Lisette & Maartje over deze bladerdeeghapjes: “Wat een fantastische combinatie is bladerdeeg en paddenstoelenragout toch! Je kunt eenvoudig een vegan versie van het klassieke pasteitje maken. Superleuk tijdens feestelijke aangelegenheden. In veel families is dit gerecht geliefd onder kinderen, pubers en volwassenen.”
Bladerdeeghapjes: paddenstoelen pasteitjes
Bijgerecht of lunch | 4 personen
Ingrediënten
- 4 plakjes vegan bladerdeeg, ontdooid
- grof zeezout
- 60 g plantaardige bakboter
- 1 teentje knoflook, geplet
- 200 gemengde paddenstoelen, grote exemplaren gesneden of gescheurd
- 30 g bloem
- 300-350 ml groente of paddenstoelenbouillon
- snufje tijm
- zout en peper naar smaak
Ter decoratie:
- roze peper
- een paar peterselieblaadjes
Lees hier hoe je de pasteitjes maakt.
Bladerdeeghapjes met kaas
Mmmm, met deze hartige kaassnack uit het boek van Rukmini Iyer, ‘India Express’, wordt alles een feestje.
Rukmini over dit gerecht:
“Als je bladerdeeg in de vriezer hebt liggen, ben je nooit meer dan 30 minuten verwijderd van deze lekkere kaasringen. De vorm van deze bladerdeeghapjes doet me denken aan mijn favoriete Zuid-Indiase snack, Murukku (een ander recept in dit boek, red), die mijn oma met de hand draaide en vormde. De smaakmakers zijn afkomstig van mijn meest favoriete Bengaalse snack ooit: nimki, verslavend lekkere bladerdeegachtige ruitjes met nigellazaad. Deze kaasringen zijn gevuld met nigellazaad, cheddar en komijnzaad om ze nog lekkerder te maken – probeer die zielig kijkende viervoeters te negeren.”
Kaasringen met cheddar, komijn en nigellazaad
Snack (voor veel personen) | Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 15 minuten
Ingrediënten
Basisingrediënten voor deze bladerdeeghapjes
- 1 rol van 400 g bladerdeeg
- 75 g oude cheddar of Goudse kaas, geraspt
- 1 scharrelei (M), losgeklopt
Uit de voorraadkast
- 1 volle tl komijnzaad
- 1 volle tl nigellazaad, plus wat extra voor eroverheen
Lees hier hoe je de kaasringen maakt.
Uien-sjalottentaart van Mari Maris
Je denkt er waarschijnlijk niet direct aan, bij uien en sjalotten, maar verwerk ze eens in een hartige taart. Deze uien-sjalottentaart uit het kookboek ‘À la minute’ van Mari Maris oogt prachtig en smaakt heerlijk. Mari Maris: ‘Volgens mijn norm is dit een prima maat taart voor vier eters. Mocht er toch wat overblijven, dan heeft u (over)morgen een smakelijke snack. Of met een salade erbij een nieuw maaltje. Of na het opwarmen nog wat gesmoorde spinazie erop. Of bedekt met plakjes tomaat, kaas erover en gegratineerd, om er weer een heel nieuw gerecht van te maken.’
Hartig bladerdeeg: uien-sjalottentaart
Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten voor deze bladerdeeghapjes
- 500 g uien, gehalveerd en in dunne partjes
- 500 g sjalotten, in ringen
- 1 takje rozemarijn, gerist en gehakt
- grof zeezout
- ca. 6 velletjes bladerdeeg: om een platte taartvorm van 32 cm te bekleden, V*
- 4 takjes tijm, gerist en gehakt
- 3 takjes salie, gerist en gehakt
- 3 volle eetl halfgedroogde tomaten (sud ’n sol), in reepjes
- flinke mespunt gerookt pimentón picante, als je milde hebt mag het wat meer zijn
- olijfolie
- eventueel: 125 ricotta of feta in kleine blokjes en/of stuk Parmezaan
* V: Vervang het bladerdeeg eventueel door filo- of een ander boter- en ei-vrij deeg. Eventuele kaas is te vervangen door 2 à 3 lepels cashewcrème en/of edelgistvlokken.
Lees hier hoe je de taart maakt.
Bladerdeeghapje met chocola – simpel maar mooi én heerlijk
De Franse pain au chocolat ken je vast wel. Deze variant oogt heel anders, maar is minstens zo lekker. Ook wel zo fijn: je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig, die je lang van tevoren in huis kan hebben. Zo sta je altijd paraat voor een geniet-momentje…
Pain au chocolat
Zoet | Voor 10 broodjes | 20 min.
Ingrediënten
- 10 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
- 1 ei, losgeklopt
- 10 stukken pure chocolade
Lees hier hoe je de chocoladebroodjes maakt.
Meer bladerdeeghapjes?
Probeer deze eens:
Plaattaart met zalm, courgette en bimi
Vegetarisch paasrecept: Asperges Wellington
Tarte tatin met geitenkaas en rode biet – kleurrijk en lekker