De zomermaanden brengen ook zomerse gerechten met zich mee. Het hoeft allemaal niet zo zwaar, en we hebben na een (hopelijk!) warme dag behoefte aan lichte kost, die ook nog eens snel klaar is. Lekkere vistaco’s met sla, een frisse pasta met bieslook (uit eigen tuin) en als toetje gegrilde nectarines met gorgonzola en honing. We zetten aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje.
1. BBQ-recept: cajun-vistaco’s met koolsla & limoenroom
Zoek je nog een lekker en makkelijk BBQ-recept met vis? Wij zijn fan van deze spicy cajun-vistaco’s met koolsla & limoenroom, uit ‘Foolproof BBQ’, van de Britse BBQ expert Genevieve Taylor. Een perfect recept om toe te voegen aan je lijstje met zomerse gerechten.
Ingrediënten | voor 4 personen
- 3 el maizena
- 2 tl komijnzaad, geroosterd, fijngemalen
- 1 tl cayennepeper (of chilipoeder)
- 4 stevige witte visfilets (zoals heek, kabeljauw of schelvis)
Voor de koolsla
- 1⁄2 rodekool, fijngesneden
- 3 lente-uien, in dunne ringetjes
- 25 g koriander, fijngehakt
- 1 volle el bruine basterdsuiker
- geraspte schil en sap van 1 limoen
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de limoenroom
- 4 el zure room
- 2 el mayonaise
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- geraspte schil en sap van 1 limoen
- 2 el olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
Opdienen met
- 12 kleine zachte maistortilla’s
- 2 rijpe avocado’s, in plakjes
- chilisaus (optioneel)
Hier lees je hoe je dit BBQ-recept maakt.
2. Zeevruchtenhotpot met kruidentoast
Houd je van knoflook én van zeevruchten? Maak dan vooral deze zomer eens deze heerlijke zeevruchtenhotpot. Een van de zomerse gerechten om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten | voor 2 personen
Voor de zeevruchtenhotpot
- 6 teentjes knoflook, geperst
- 250 g ghee (geklaarde boter)
- 4 rauwe langoustines of reuzengarnalen, ongepeld en gevlinderd*
- 8 rauwe tijgergarnalen met staart, koppen verwijderd
- 500 g vongole
- 4 takjes dragon
- 2 lente-uien, in ringetjes
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de kruidentoast
- 40 g boter, op kamertemperatuur
- 1 el fijngehakte platte-peterselieblaadjes
- 1 el fijngehakte dragonblaadjes
- 6 sneetjes stokbrood
Hier lees je hoe je de zeevruchtenhotpot maakt.
3. Rijstpapieren wolkjes met romige zonnebloempitten-‘tonijn’-salade
Zoek je nog een recept voor een feestelijk hapje – anders dan anders? Maak dan vooral dit recept uit het pas verschenen boek ‘The Green Kitchen Quick + Slow’: rijstpapieren wolkjes met romige zonnebloempitten-‘tonijn’-salade. En dat is dus geen echte tonijnsalade…
Ingrediënten | voor 6-8 personen
Voor de zonnebloempitten- ‘tonijn’-salade
- 60 g zonnebloempitten, 20 minuten (tot 12 uur) in water geweekt
- 2 el sesamzaad
- 25 g kokosschaafsel
- 4 volle el vegan (of gewone) mayonaise
- 1 el tamari of sojasaus
- geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
- 1 grote bos koriander, grof gesneden
- 1⁄2 rode ui, gesnipperd
- 1⁄2 rode chilipeper, fijngesneden
- 1 appel, in kleine blokjes
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de krokante rijstpapieren wolkjes
- plantaardige olie of arachideolie, om in te frituren
- 4 velletjes rijstpapier
Hier lees je hoe de rijstpapieren wolkjes maakt.
4. Zomerse gerechten: bietencarpaccio
Zoek je nog een kleurrijk voorgerecht – waarvoor je maar weinig ingrediënten nodig hebt? Check deze prachtige kleurrijke bietencarpaccio, uit het boek ‘Vegan rainbowfood’ van Jason Tjon Affo.
Ingrediënten | voor 6-8 personen
- 1 grote chioggia biet
- 1 grote gele biet
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 tl appelciderazijn
- 1⁄4 tl zout
- 1⁄2 tl versgemalen zwarte peper
- 50 g walnoten, grof gehakt
- 100 g plantaardige feta, in blokjes of verkruimeld
- 15 g basilicum, eventueel in reepjes
Hier lees je hoe de bietencarpaccio kunt maken.
5. Gegrilde nectarines met gorgonzola, honing en hazelnoten
Ben je dol op zoete toetjes, maar ook verzot op kaas? Met dit dessert uit het pas verschenen boek ‘Salade Freak’ heb je beiden. Je kunt de nectarines grillen op de barbecue, maar bij slecht weer kan het natuurlijk ook in de oven of grillpan.
Ingrediënten | voor 4 personen
Vers
- 4 rijpe, maar niet te rijpe nectarines of perziken met een loszittende pit
- 15 g verse muntbladeren
Zuivel
- 70 g verkruimelde gorgonzola
Voorraadkast
- extra vierge olijfolie
- 3 el honing
- 70 g hazelnoten, geroosterd
- zoutvlokken
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat lees je hier.
6. Zomerse gerechten: pasta met roomboter en bieslook
Wij zijn dol op bieslook, in de tuin én op ons bord. Wat dat laatste betreft: soms is simpel het lekkerst. Neem nou deze pasta. Een klontje roomboter maakt ’m heerlijk crèmig, de geraspte citroen en bieslook geven net een beetje pit. Voeg kleur toe met bieslookbloemen.
Ingrediënten
Pasta
- verse pasta (tagliatelle of linguine)
- roomboter
- geraspte citroenschil
- fijngehakt bieslook
- als garnering: verse bieslookbloemen
Zelfgemaakt kruidenzout
- bieslook
- andere tuinkruiden
- zoutvlokken
Benieuwd hoe je de pasta maakt? Dat lees je hier.
7. Broccolipuree met witlofrolletjes in gerookte zalm (low carb)
Koolhydraten hebben we allemaal nodig, maar afwisselen met ‘low carb’ zomerse gerechten is heel gezond. In ‘Low carb, lekker & snel’ van de Vlaamse Julie Van den Kerckhove vind je enorm veel kookinspiratie voor als je een gerecht wil maken zonder al te veel koolhydraten. Wij mogen een low carb gerecht delen, en gaan sowieso voor deze broccolipuree met witlofrolletjes in gerookte zalm. Eenvoudig te maken, lekker licht én feestelijk.
Ingrediënten voor dit zomerse gerecht | 2 personen
- 1 grote broccoli (400 g)
- 6 stronkjes witlof
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie of (gras)boter
- amandelmelk, ongezoet
- 6 dunne sneetjes gerookte zalm (200 g)
- dille of peterselie
- zwarte peper en zeezout
- pistachenootjes of pijnboompitten (optioneel)
Ook nodig
- 2 kookpannen
- blender (of mixer
Hier lees je hoe de witlofrolletjes in gerookte zalm maakt.
8. Zoete aardappel tortilla met spinazie en feta
Op vakantie wil je makkelijk koken. Al helemaal als je op de camping staat en geen enorm gasfornuis tot je beschikking hebt. Dat weet kampeerder Petra Knoth als geen ander, dus bundelde ze heerlijke én makkelijke zomerse gerechten in het boek ‘Koken in de buitenlucht’. Wij zijn fan van deze smaakvolle en voedzame zoete aardappel tortilla… Petra over deze tortilla: ‘Alle campingkoekenbakkers verzamelen: this is your time to shine! Maar wees gewaarschuwd als je geen zin hebt in spontane mee-eters: de geur van een perfect gegaarde aardappeltortilla kán namelijk veel mensen uit hun tent lokken.’
Ingrediënten
- 2 zoete aardappelen, geraspt
- Flinke handvol verse spinazie
- Scheutje olijfolie
- 5 eieren
- 120 gr feta, verbrokkeld
- Versgemalen peper
Lekker voor erbij
- Overgebleven spinazie
- Olijfolie
- Citroen
Ook nodig
- Rasp
- Koekenpan met anti-aanbaklaag en deksel (je kunt ook een groot bord gebruiken)
Benieuwd naar het hele recept? Dat lees je hier.
Nog meer zomerse gerechten:
Zalige zomerse salades: hier vind je de recepten
Lekker zomers: blauwe-bessentiramisu
5x recepten met aardbeien