Als je bloem in huis hebt (of bladerdeeg) kom je al een heel eind met plaattaart recepten. Een plaattaart is dan ook makkelijk gemaakt. Je kunt eindeloos variëren, en ‘restjes’ opmaken. In dit artikel sommen we drie plaattaart recepten op die het delen waard zijn.
Plaattaart recept met zalm, courgette en bimi
Zoek je een makkelijk, feestelijk en gezond recept, en ben je dol op zalm? Maak dan eens deze plaattaart met zalm, courgette en bimi eens, uit ‘Foolproof vis’ van Libby Silbermann. Libby over dit recept: “Door gebruik te maken van kant-en-klaar bladerdeeg is dit een supersimpel en stressvrij recept voor een indrukwekkende taart. De citroenige mascarpone combineert perfect met de zalm, courgette en bimi. Gril de courgette wel even van tevoren – dat ziet er mooi uit en geeft extra smaak.”
Plaattaart met zalm, courgette en bimi
Hoofdgerecht | 6 personen | Voorbereiding 10 min., bakken 30 min.
Ingrediënten
- 1 courgette, in de lengte in dunne plakken
- 2 el olijfolie, plus extra voor eroverheen
- 50 g bimi
- 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg à 270 g (bijvoorbeeld Tante Fanny), op kamertemperatuur
- 250 g mascarpone
- geraspte schil van 1 biologische citroen
- 10 g bieslook, heel fijn gehakt, plus extra als garnering
- 2 kleine zalmfilets, zonder huid, in reepjes van 2,5 cm
- 1 ei, losgeklopt
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Tip: Dien de plaattaart op met een groene salade
Lees hier hoe je de plaattaart met zalm maakt.
En hier vind je de lekkerste mascarpone toetjes.
Aardappel-ui-plaattaart recept met pittige oude kaas
Deze heerlijke plaattaart maak je met pittige oude kaas, bijvoorbeeld van ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust. Het leuke van plaattaart recepten is dat het niet erg is als je teveel maakt. Want hij is ook heerlijk als lunch, of in stukjes gesneden als ‘snackje’ op de borrelplank.
Lees ook: Feestelijke snacks voor op (de) feestdagen
Aardappel-ui-plaattaart met pittige oude kaas
Lunchgerecht voor 6-8 personen of 4 personen met leftovers | ± 50 min. + rusten 30 min. + oven 50 min.
Ingrediënten voor het deeg
- 200 g bloem
- 80 g koude boter, in blokjes
- 1 ei
- snuf zout
- scheutje melk
Ingrediënten voor de vulling
- scheutje olijfolie
- 750 g uien, in halve ringen van ongeveer 1⁄2 cm dik
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- 2-3 takjes tijm
- 1 kg vastkokende aardappels
- 500 g volle kwark
- 150 g Kaaslust Bio overjarig + extra voor erover, geraspt
- 3 eieren
- zout en versgemalen peper
Bekijk hier hoe je deze plaattaart maakt.
Plaattaart recept met ricotta, tijm en zomerfruit
Onze collega’s van Delicous bedachten deze heerlijke zomerse plaattaart met ricotta, tijm en zomerfruit naar wils. Leuk voor als je een feestje hebt en eens iets anders wil dan de standaard taart. En: je kunt er maar liefst 24 monden mee voeden.
Ricotta-tijmplaatcake met zomerfruit
Taart | 24 personen
200 g boter, op kamertemperatuur
400 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
6 eieren
500 g ricotta
350 g bloem, gezeefd
20 g bakpoeder
rasp van 2 (bio)citroenen
3 el tijmblaadjes
500 g pruimen, perzik en/of nectarine, elk in 6 partjes
200 g blauwe bessen
125 g poedersuiker + extra voor erover
bakpapier
Hier vind je het volledige plaattaart recept.