Spitskool is gezond en zou meer vitamine C bevatten dan zijn kool-broertjes. En spitskool kun je in meer recepten gebruiken dan je misschien zou denken. Als bijgerecht is het ook heerlijk.
Boerenkool, rode kool, zuurkool: daar weten we allemaal wel een recept mee te verzinnen. Met een (rook)worst en aardappelen kom je al een heel eind. Maar spitskoolrecepten liggen wat minder voor de hand. Toch is de kool een gemakkelijke en gezonde toevoeging, je kunt het door een gerecht gebruiken maar ook als bijgerecht. Probeer bijvoorbeeld eens onderstaand recept en geef er eventueel een eigen draai aan.
Spitskoolrecept: als bijgerecht
Ingrediënten:
- Halve tot hele spitskool (naar gelang het aantal gasten)
- Olijfolie
- Sojasaus
- Olijfolie met knoflook
- sesamzaadjes
Voor dit bijgerecht is een halve spitskool meer dan genoeg, als je met z’n twee of drieën bent. Let wel op: spitskool slinkt in de pan, dus bij het snijden kun je denken dat je meer dan genoeg hebt, maar wat er dan op tafel komt kan een beetje tegenvallen. Liever dus iets meer snijden.
Probeer de spitskool in zo dun mogelijke reepjes te snijden. Verhit ondertussen een pan met olijfolie. Als de olijfolie warm is, doe je de spitskool erin en roer je die om en om. Als de spitskool wat begint te slinken voeg je een scheutje sojasaus toe, en de sesamzaadjes. Je bakt de spitskool in een paar minuten, want het is lekker als er nog een beetje een bite in zit. Tenslotte doe je er nog wat olijfolie met knoflook overheen zodra je het vuur uitdraait. Doe dit in een bakje en serveer als bijgerecht.
Als je een lauwwarme salade eet met bijvoorbeeld couscous is spitskool ook een lekkere toevoeging en roer je deze door de salade heen.
Spitskool als hoofdgerecht: orecchiette met spitskool en zalm
Pasta, zalm en jawel spitskool. Een heerlijke combinatie, zo ondervonden onze collega’s van Delicious. In een half uur tover je dit gerecht op tafel.
Ingrediënten:
- 300 g orecchiette, (oortjespasta)
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 400 g gesneden spitskool, koelvers
- 300 ml droge witte wijn
- 500 ml visbouillon
- 300 g zalmfilet, op kamertemperatuur
- 1 biocitroen
- 4-6 takjes dille
- 200 g crème fraîche
- 2 el zalmeitjes of kappertjes
Lees hier hoe je de orecchiette maakt.
Andere lekkere kool-recepten
In de winter eten we veel kool, door de klassiekers als boerenkool met worst, bloemkool met kaassaus en zuurkool. Maar onderstaande recepten zijn het hele jaar heerlijk:
Gnocchi van boerenkool en kaas met chili-tomatensaus
Een koolhydraatarm recept: bloemkoolrisotto met champignons
Hele geroosterde bloemkool met tahinsaus
BEELD: GETTY IMAGES, SUSANNE LUDWIG, DELICIOUS