Druiven zijn heerlijk om zo van de fruitschaal (of plant) te eten, maar ze smaken ook lekker in druivensap of druivensorbetijs. En dat kun je natuurlijk ook zelf maken. Hoe je dat doet lees in je in dit artikel.
Hoe maak je druivensap?
Je laat een prachtige druivenstruik door je tuin groeien en kunt de druiven ook nog eens gebruiken voor zelfgemaakt druivensap. Hoe leuk is dat? Ook als je geen eigen druiven uit de tuin hebt kun je er natuurlijk mee aan de slag met gekochte druiven. Het recept is namelijk heel gemakkelijk.
- Spoel 800 gram druiven goed af onder de kraan en doe ze in een soeppan.
- Schenk er 1,25 liter water erbij.
- Breng de druiven aan de kook en laat ze 45 minuutjes koken op laag vuur.
- Een uurtje laten afkoelen, fijn zeven en je hebt je eigen druivensap.
Heb je een blender? Dan kan je ook druivensap maken met de blender. Was de druiven af en stop ze in de blender. Even mixen en zeven en je hebt je sap. Ook erg lekker door een smoothie.
Tip: vind je het sap nog wat bitter? Dan kun je naar smaak wat suiker toevoegen.
Druivensorbetijs maken
Houd je van ijs? Dan moet je echt dit druivensorbetijs eens maken. Het recept is van de hand van Jessica Koomen, trotse bezitter van een ecologische moestuin. Ze maakt geregeld gerechten van eigen oogst – dus ook van haar druivenoogst.
Ingrediënten
- 600 g heel rijpe, zoete blauwe druiven
- 1-2 medjouldadels (optioneel)
- 20 g geschaafde amandelen
- 4-6 dragonblaadjes
- 8 g geschaafde pure chocolade (minimaal 80% cacao)
- ook nodig: passeerzeef of kaasdoek, ijsmachine
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat lees je hier.
Nog meer lekkere recepten
5 overheerlijke courgette recepten
Picknickrecepten: makkelijk te maken en handig voor onderweg
Zomerse gerechten: heerlijke recepten op een rijtje
BEELD GETTY IMAGES, CAVAN IMAGES | BRON ALBERT HEIJN, JESSICA KOOMEN