Vijf redenen om je bloembollen biologisch te kopen

Marjolein ter Braak

30 september 2024

Krokusjes, hyacinten en narcissen die niet schadelijk zijn voor insecten? Ze zijn er! Hoewel zo’n 99% van de bloembollen in Nederland wordt geteeld met cocktails van chemicaliën, zijn gifvrije bollen zeker te krijgen. Vijf reden om je bollen dit jaar bio te kopen (en niet-bio bollen te laten staan).

– Dit artikel is in samenwerking met Sprinklr, biologische bloembollen –

1. Omdat je niet wil dat insecten dood gaan

Voor de teelt van gangbare bloembollen worden nogal wat ‘gewasbeschermingsmiddelen’ gebruikt. Prachtig woord, bedacht door de industrie. Die middelen beschermen inderdaad het gewas, en dat doen ze door insecten of schimmels te doden waar het gewas last van heeft. Maar bijna altijd hebben wezens die lijken op de wezens waarvoor het middel bedoeld is, er ook last van.
 Misschien dus ook wel de bij, zweefvlieg of vlinder die voorbij komt.


2. Omdat de biodiversiteit opkrabbelt dankzij jouw aankoop


De bodem, de vogels, het oppervlaktewater, torretjes, wormen, zweefvliegen: de chemicaliën die in de gewone bollenteelt worden gebruikt, komen overal terecht en zijn schadelijk voor het hele ecosysteem. Boeren die hun akkers van teelt met chemicaliën omzetten naar biologische teelt, zien in de loop der jaren het leven terugkeren. In de bodem, tussen de planten, in de lucht. Het zoemt en ruist en fladdert er weer.



3. Omdat het hartstikke goede bollen zijn

Biologische bollen zijn soms een tikje kleiner omdat ze niet opgepompt zijn met kunstgrepen, maar alle biobollen die in de verkoop belanden zijn hartstikke gezond. Daar groeien prachtige planten en bloemen uit, die niet schadelijk zijn voor de bodem en de insecten in jouw tuin. Sterk gemaakt door de natuur!

biologische bloembollen
Fotografie Mieke Lindeman

4. Om ons drinkwater in de toekomst betaalbaar te houden


De waterbedrijven die zorgen voor ons drinkwater hebben alarm geslagen. Ze vrezen dat ze door het veelvuldige gebruik van pesticiden op Nederlandse akkers de veiligheid van het drinkwater niet meer kunnen garanderen zonder flinke investeringen. Omdat er steeds nieuwe chemische bestrijdingsmiddelen op de markt komen, moeten waterbedrijven steeds opnieuw uitvogelen hoe ze die middelen kunnen opsporen en hoe ze die middelen dan uit ons drinkwater kunnen verwijderen. Dat is hartstikke duur, en drinkwater dreigt daardoor ook duurder te worden.

5. Om pionierende bioboeren te steunen

Ze zijn de helden van het herstel van biodiversiteit: de biologische boeren van Nederland. Ze doen hun uiterste best om niet alleen prachtige, sterke waar voor ons te telen, maar zorgen ook voor onze bodem, ons water, ons ecosysteem. Hoe groter de vraag naar biologisch, hoe groter het oppervlakte in Nederland dat biologisch beboerd wordt en hoe gezonder ons ecosysteem wordt. Biodiversiteit is essentieel voor onze gezondheid. Dus houd je in, laat de niet-bio bollen staan en kies alleen voor biologisch. Je herkent ze aan het groene bio-vlaggetje op het label. Het kan wel!

biologische bloembollen
Fotografie Anouk Erisman

Sprinklr


Je bestelt je biologische bloembollen makkelijk bij Sprinklr, een webshop voor biologische bloembollen en tuinplanten. De missie van Sprinklr is biodiversiteitsherstel. Daar werken ze aan door mensen te enthousiasmeren om te tuinieren en te helpen om gemakkelijk aan biologische tuinplanten en bloembollen te komen. Op die manier zorgen we samen voor vierkante meters goed groen in Nederland (en een beetje België). Sprinklr is Steward Owned, wat betekent dat een stichting eigenaar is van het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de winst ingezet wordt voor de missie. Zo wordt niemand rijk van Sprinklr, behalve de biodiversiteit!