DIY: 3x klimrekjes voor je planten

Marjolein ter Braak

29 September 2024

klimrekje plant

Klimrekjes kun je zelf maken. Slinger- en klimplanten hebben steun nodig. Met een verzameling stokken en twijgen kan het leiden en opbinden beginnen. In dit artikel vind je drie leuke manieren om je planten te laten klimmen, en we beschrijven hoe je de klimrekjes maakt.

Klimrekje Pompoentrapje

klimrekje plant

Pompoenplanten nemen veel ruimte in, dus laat ze in de hoogte groeien langs een rek van wilgentenen of andere jonge snoeitakken. Bovenop kunnen de zware pompoenen liggen.

Lees ook: Zelfmaakideeën uit de natuur – moestuinbak van wilgentenen

Zo maak je het:

Neem 4 lange, wat dikkere staanders van ongeveer 180 cm. Kies 2 dikke twijgen voor de bovenkant van
ongeveer 140 cm. Neem per staander en voor de bovenkant telkens 4 dunnere dwarstakken van ongeveer 50 cm. Bevestig deze met bindbandjes aan de staanders en aan de bovenkant. Zo ontstaan er 3 ladders, waaronder een korte (de bovenkant). Let op: onderaan blijft 15 tot 20 cm van de ladders vrij om in te kunnen graven. Maak van dunnere twijgen in elk vak van de ladders een diagonaal kruis en
bevestig dit met binddraad. Zet de 2 lange ladders in de grond op zo’n 120 cm uit elkaar, leg hier de korte ladder op en bevestig hem met bindbandjes. Plant aan de buitenkant van een elke staander een
pompoenplant.
Heb je pompoen in de tuin? Hier vind je heerlijke recepten met pompoen.

Klimrek Wilgenwandje

klimrekje plant

Een schutting is mooi te ‘bekleden’ met gekruiste wilgentenen, bijvoorbeeld om deze maagdenpalm (Mandevilla) te laten groeien.

Zo maak je het:
Neem 18 takken van ongeveer 150 cm. Leg eerst de helft van de takken op de grond en daarna de andere helft er dwars op. Maak ze met bindbandjes aan elkaar vast en knip de uitstekende stukjes af. Hang het klimrek van twijgen schuin op.

Klimrekje Peulenpiramide

klimrekje plant

Deze piramide is gemaakt van soepele wilgentenen en bijzonder geschikt voor doperwten en bonen of bloeiende klimmers als lathyrus.

Zo maak je het:
Kies 5 even lange takken van 2 meter en bind ze op ongeveer 30 cm van boven met binddraad bij elkaar. Neem 5 stukjes twijg van zo’n 30 cm en bind die met binddraad onderaan tussen de staande takken voor de stevigheid. Knip wat strengen van de treurwilg (lang en soepel) of gebruik grof touw of strengen pitriet. Bevestig alle strengen onderaan een staander en slinger ze spiraalsgewijs naar boven. Graaf de piramide iets in en zet de klimplanten eromheen.

Lees ook:
Hop drogen voor decoratie: zo doe je dat
Lathyrus in je tuin en op vaas: dit zijn de tips
DIY tuin: dit kun je maken van oud tuingereedschap


OMSLAGFOTO PEXELS, FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JET KRINGS


Gratis voor jou



Meer Tuin