Frambozen thee: oogsten, drogen, thee maken

Marjolein ter Braak

26 October 2024

Niet alleen van de vruchten maar ook van het blad van de framboos kun je thee maken. Die smaakt niet fruitig, maar verrassend stevig en robuust als zwarte thee.

Oogst uit eigen tuin of in het wild, dan weet je zeker dat je thee biologisch is. Plant als je een liefhebber bent een frambozenplant in eigen tuin zodat je het hele jaar kunt genieten van de smaak. Want, bewaar je frambozen- bladthee op de juiste manier, dan blijft het wel 1 à 2 jaar goed. Doe ze in goed afgesloten potten. Lees hieronder daarover meer.

Lees ook: Een moestuin: zo begin je

Stap 1 : Frambozenblad oogsten

frambozen thee blad

De bladeren van de frambozenplant worden meestal in de vroege zomer geoogst, net voor of tijdens de bloei­ periode. Het blad heeft een robuuste maar delicate smaak, een beetje zoals een tanninerijke zwarte thee. Frambozenblaadjes werden daarom vroeger ook wel gebruikt als vervanging voor zwarte thee. Pluk de bladeren van de frambozenstruik in je eigen tuin of in het wild, zodat je gegarandeerd een biologische thee maakt en drinkt. Die smaakt het lekkerst.

Vroeg op pad
De jonge frambozenbladeren pluk je het best ’s ochtends op een droge, zonnige dag nadat de dauw is verdampt.

Dit neem je mee:
Een grote rieten mand, een fijne moes­ tuinschaar en henneptouw is eigenlijk alles wat je nodig hebt als je frambozenblad of ­takken gaat knippen.

Stap 2: Bladeren drogen

frambozen thee blad

Na het oogsten droog je de bladeren door ze in kleine bosjes naast elkaar op te hangen met genoeg ruimte ertussen zodat de lucht voldoende kan circuleren. Droog de bladeren aan de lucht, bijvoorbeeld in de ruimte waar de cv­ketel hangt of een andere plek waar het altijd lekker warm is.

Zelf maken: droogrek
Maak zelf een droogrekje met mooie takken die je bijvoorbeeld hebt gevonden tijdens het plukken van de bladeren. Schroef tussen twee lange takken drie kleine takken en maak zo een ‘droog­ ladder’. Hang hem op de plek waar je de bladeren gaat drogen. Losse frambozen­ bladeren drogen in een ijzeren gaasmand die je ophangt, gaat ook prima.

Stap 3: Bladeren versnijden tot thee

Eenmaal gedroogd, snijd je de bladeren fijn als thee. Je kunt met de gesneden blaadjes ook lekkere kruidenmengsels maken. Frambozenblad combineert goed met bijvoorbeeld sint­janskruid, munt, bramen, aardbeien, brandnetelblad, vrouwenmantel, heermoes, gember,
tijm, citroenmelisse, hibiscus, kamille en goudsbloem. Combineer, proef en kies een combinatie die je lekker vindt.
Frambozenvruchtenthee en frambozen­ bladthee hebben een compleet andere smaak. Terwijl de eerste sappig, fruitig, zoet en soms lichtzuur is, heeft frambozen­ bladthee geen enkele fruitige smaaktonen. De smaak lijkt meer op die van zwarte thee. Je zou eventueel wat verse fram­bozen kunnen toevoegen aan je kopje thee om hem op een natuurlijke manier iets zoeter te maken.

Lees meer over thee in dit drieluik:
Theemakers (deel 1): de plantagehouder
Theemakers (deel 2): de theesommelier
Theemakers (deel 3): de kruidentheemaker

Stap 4: Theezakjes maken van linnen of katoen

frambozen thee blad

Zelfgemaakte herbruikbare theezakjes zijn duurzaam en ideaal voor het maken van thee van verse bladeren.

Dit heb je nodig:

  • katoenen of linnen stof
  • hennepkoord of dun katoenkoord • borduurgaren
  • knoop

Alle materialen heb je wellicht gewoon al in huis liggen. Voor het maken van dit theezakje is een naaimachine gebruikt, maar je kunt het ook gemakkelijk met de hand doen.

Zo maak je het:

  • Was en droog de stof. Strijk indien nodig.
  • Knip twee stukken stof van 8 x 11 cm.
  • Zoom de bovenrand: vouw 3 mm om en nogmaals 3 mm om en naai vast.
  • Naai een Franse naad: leg de achter­ zijden van beide stukken stof op elkaar, zorg ervoor dat de afgewerkte boven­ kanten op elkaar liggen. Naai langs de onafgewerkte randen op 0,5 cm van de rand. Draai het theezakje dan binnenste­ buiten en naai opnieuw langs de rand, nu op iets meer dan 0,5 cm van de rand. Hierdoor sluit je de onafgewerkte rand in. Een Franse naad is perfect voor dit project omdat er geen onafgewerkte randen overblijven waar de stof kan rafelen. Draai het theezakje nu weer met de goede kant naar buiten.
  • Neem wat borduurgaren (of dun touw) en naai handmatig een rijgsteek langs de bovenrand van het zakje. Hiermee kun je het zakje sluiten. Rijg aan het uiteinde een mooie kledingknoop vast of leg simpelweg een dubbele knoop in het garen. Door een kledingknoop te gebruiken, krijgt het draad wat gewicht, zodat het over de rand van je kopje blijft hangen.
  • Je kunt het theezakje nu vullen met losse theeblaadjes voor perfect gezeefde thee.

Stap 5: Tijd voor thee!

Doe 1 à 2 theelepels gedroogde frambozen­ theeblaadjes of een mix naar wens in een theezakje. Overgiet met kokend water en laat circa 8 à 10 minuten trekken. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed vrijkomen. Voeg eventueel citroen, honing of een andere natuurlijke zoetstof toe om de smaak te verrijken.

Tip: je kunt de thee ook laten afkoelen voor een verfrissende ijsthee. Schenk 250 ml thee met 250 ml appelsap en 350 ml water in een karaf en doe er een paar ijsblokjes bij. Voeg wat bevroren frambozen toe en geniet van dit ijskoude drankje. Voeg naar behoefte een zoetstof naar keuze toe.

Stap 6: Frambozentheeblaadjes bewaren

frambozen thee blad

Gedroogd frambozenblad blijft meestal 1­-2 jaar houdbaar als het op een goede manier wordt bewaard: in een luchtdichte pot op een koele, droge plaats en zonder dat er direct zonlicht op valt.

NB: Bij zwangerschap wordt afgeraden frambozenthee te drinken voor de 37 weken zwangerschap omdat het de baarmoeder kan stimuleren zich klaar te maken voor de bevalling. Meer hierover lees je hier.


PRODUCTIE, STYLING EN DIY JANNEKE PETERS | FOTOGRAFIE JEF VAN TRICHT


Meer planten & tuin