Pastinaak wordt bejubeld, en dat is ook niet zo gek. Het is gezond, zit boordevol vezels, vitamine c en andere voedingsstoffen die fijn zijn voor je lichaam. Het is een vrij zoete groente, en dat is niet alleen lekker, je kunt er daardoor ook (gezonder) zoets mee bakken. Hier vind je recepten met pastinaak.
Pastinaak bereiden
Er is geen één manier om pastinaak te bereiden. Het ligt er net aan hoe je pastinaak gebruikt. Je kunt pastinaak verwerken in een gerecht (zoals de recepten die we hieronder noemen), maar je kunt er ook -gezondere- chips van maken. In dat geval schil je de pastinaak met een dunschiller, en snijd je zo dun mogelijke plakjes (hoe dunner hoe krokanter straks de chips). Die leg je op een bakplaat en daar doe je wat olijfolie overheen. Doe de plaat vervolgens in de oven (200-220 graden) en houd de chips goed in de gaten. Als ze bruin kleuren zijn ze klaar. Haal de plaat uit de oven en besprenkel de chips met zout. Doe dit dus pas nadat ze gebakken zijn, wordt de chips minder krokant.
Onze favoriete pastinaak recepten
Van vega tot cakejes (ja, je kunt het dus ook in zoete gerechten gebruiken: pastinaak is een variabele groente. Hieronder vind je recepten die we al eerder op Seasons deelden – doe er je voordeel mee. Zoek je nog iets voor de kerst? Dan is onderstaand recept misschien wel iets voor jou.
Verrassend (vega) kerstgerecht: notengebraad met pastinaak
Een origineel kerstgerecht zonder tierelantijnen en vlees, maar vol rijke, eerlijke smaken. Zo simpel en sober als de ingrediënten lijken, zo verrassend is het gerecht. En, het hoeft natuurlijk geen kerst te zijn om dit notengebraad te maken!
Notengebraad met pastinaak
Hoofdgerecht voor 4-6 personen | ± 40 min. + afkoelen + 24 uur rusten + oventijd ± 45 min.
Ingrediënten
- 150 g parelgort
- 2 blokjes groentebouillon
- 350 g pastinaak, geschild en in blokjes
- 2 el gebroken lijnzaad
- 2 el olijfolie + extra om in te vetten
- 1 ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, geperst
- 400 g champignons
- naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt + extra takjes om te versieren
- 1 tl gedroogde salie
- 1 ei
- 50 g (vegan) Parmezaanse kaas, geraspt
- bosje bladpeterselie, fijngehakt
- 100 g blanke hazelnoten, geroosterd
- 1 tl geraspte nootmuskaat
- 3 el pompoenpitten
- groentechips en waterkers om te garneren
Bekijk hier hoe je dit gerecht met pastinaak bereidt.
Pastinaakbrood met rozemarijn
Britse tv-kok Nigel Slater heeft een boek genaamd ‘Culinair Winterdagboek’. Wij delen dit heerlijke recept: Pastinaakbrood met rozemarijn.
Voor 6 personen ± 35 min. + oventijd 45 min. + rusten 10 min.
Ingrediënten
- 500 g pastinaak
- 250 g wortels
- 1 appel
- 75 g boter
- Middelgrote uien (2 stuks)
- 1,5 tot 2 flinke tenen knoflook, fijngesneden
- 2 volle el peterselie, fijngesneden
- 2 el rozemarijnnaalden
- Hennepzaad (1 el)
- Pompoenpitten (1 el)
- Zonnebloempitten (1 el)
- Maanzaad (1 el)
- Tijmblaadjes (1 el)
- 2 eieren
- boter om de vorm in te vetten
- 8 takjes tijm
- Potje cranberrysaus (of zelfgemaakt)
- Extra nodig: een broodvorm van ongeveer 22 x 12 cm en 8 cm diep, bekleed met bakpapier
Bekijk hier hoe je dit pastinaakbrood maakt.
Bakken met pastinaak: pastinaakcakejes met walnoten
Lekker lelijk zijn ze, die knollen, rapen en pastinaken. Met de nadruk op lekker, want het gaat hier om de binnenkant: stevige, aardse smaken, die loskomen door heerlijk lang te stoven of een soep van te maken. Of om mee te bakken – zoals deze heerlijke pastinaakcakejes met walnoten.
Pastinaakcakejes met walnoten
Voor 12 cakejes | ± 25 min. + oventijd ± 1 uur + afkoelen
Ingrediënten
- 250 g geraspte pastinaak
- 60 g walnoten, grof gehakt en 12-16 hele walnoten om te garneren
- 175 g boter + extra om in te vetten
- 250 g suiker
- 80 ml ahornsiroop
- 3 grote scharreleieren
- 250 g bloem
- 7 g bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl gemalen kruidnagel
- 1/4 tl gemalen kardemom
- 1/4 tl gemberpoeder
- 1/8 tl nootmuskaat
- 1/8 tl piment
- 1 middelgrote appel, geschild en geraspt
- rasp en sap van 1 (biologische) sinaasappel
Voor het glazuur
- 250 g mascarpone
- 4 el ahornsiroop
Bekijk hier hoe je deze pastinaakcakejes maakt, en smullen maar!
Pastinaaktartelettes – van Mari Maris
Het is eens wat anders, taartjes met pastinaak! Het recept voor deze oogstrelende pastinaaktartelettes komt uit het boek ‘Groenten’, van moestuinkoningin Mari Maris.
Pastinaaktartelettes
Dessert voor 4 personen | 30 min. + 1 uur rusten + 15 min. baktijd
Ingrediënten
- 10 g boter
- 1 pastinaak, formaat slanke winterwortel, in plakjes van 3 mm dun
- ca. 1 tl (vlier)bloesemsuiker (of vanillesuiker)
- 3 flinke el crème fraîche
- 2 el blanke amandelen, geroosterd en grof gehakt
- 4 tartelettes van harde wener
- 12 gemengde eetbare bloemen
Voor de tartelettes van harde wener
- 150 g bloem
- 50 g fijne suiker
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- eventueel: dubbelgeblancheerde bio-citroenrasp
Bekijk hier hoe je deze overheerlijke tartelettes maakt.
Ander recepten bekijken van Seasons? Hier vind je al onze recepten.
OMSLAGBEELD: PEXELS