Proeven van het zwarte varken

Anne Bonthuis

12 maart 2015

  In de bossen van de Hautes-Pyrénées scharrelen de zwarte Biggore varkentjes knorrend in het rond. Tevreden, vrije biggen. Net als de Spaanse Belotta en andere pata negra-varkens is de Bigorre een afstammeling van het zwarte oervarken, de Ibérico. Al in de prehistorie leefden deze varkensrassen in de uitgestrekte bossen rond de Pyreneeën. Van de zwarte varkens wordt vlees gemaakt. Als je in de regio bent, kun je terecht op een Bigorre-proeverij op de boerderij van Pierre en Julie Grau. Voor kleine groepen stellen zij een tapasmenu samen vanaf € 15 per persoon, inclusief een bezoek aan de varkens in het bos. Informatie op www.elevagegrau.fr. Het vlees van de Bigorre staat op de lijst van Slow Food-voedingsmiddelen. Informatie op www.noirdebigorre.com Mee naar huis


Kat de Baerdemaeker Noir de Bigorre-hammen zijn te koop in de betere delicatessezaken. In Frankrijk kost de ham ongeveer € 42 per kilo. Een complete ham weegt wel tien kilo en kan ongeveer een jaar bewaard worden. Over de hele wereld is de noir de Bigorre-ham een geliefd ingrediënt van sterrenchefs. Uit eten


  Kat de Baerdemaeker Een perfect gebakken kotelet van het Bigorre-varken eet je in Le Relais du Castéra te Nestier in de Hautes-Pyrénées. hotel-castera.com