Pappa al pomodoro

Anne Bonthuis

8 juni 2017

Rietje Krijnen woont een deel van het jaar in Toscane, waar ze samen met de dorpsbewoners van Montenero d’Orcia kookt én tafelt. Klassiek-Italiaanse gerechten met een heel klein snufje Hollandse inbreng. In de nieuwste Seasons deelt ze haar recepten, zoals deze heerlijke broodsoep ‘pappa al pomodoro’. Voorgerecht voor 6-8 personen Bereidingstijd: ± 1 uur en 20 min.

Ingrediënten:
  • 1 stevig plat brood (bijv. Turks brood), liefst oud
  • 1 dl olijfolie
  • chiliflakes (naar smaak)
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • flinke hand salieblaadjes, fijngesneden
  • 500-750 g gepelde tomaten, gepureerd (goede kwaliteit is belangrijk)
  • 250 g soffritto*
  • versgemalen peper en zout
  • eventueel wat versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
  1. Snijd het brood in plakken en rooster die in een broodrooster of om en om in een koekenpan. Druk ze tijdens het roosteren in de pan een beetje aan, zodat ze goed krokant worden. Breek het brood daarna in stukjes.
  2. Doe de olie met de chiliflakes en de plakjes knoflook in een ruime pan en verhit op laag vuur totdat de knoflook zachtjes bakt.
  3. Voeg de broodstukjes en de salie toe.
  4. Giet er wat lauw water over. Begin met een beetje water en kijk of het brood ‘smelt’. Dus langzaam roeren en laten opnemen.
  5. Niet te veel water gebruiken, want dan wordt het te waterig. Ook niet te veel roeren om te voorkomen dat de pap te plakkerig wordt.
  6. Doe de tomaat en soffritto erbij en roer goed door. Schep de massa goed om en roer zodat alle ingrediënten goed mengen.
  7. Breng op smaak met peper en zout en laat de broodsoep 1 uur zachtjes koken.
  8. De soep kan afgekoeld worden om later te gebruiken.
  9. Of serveer meteen met een scheutje goede olijfolie en eventueel wat versgeraspte Parmezaanse kaas.

*Soffritto (250 g, bereidingstijd ± 40 min.) maak je zelf door in een pan wat olie te doen en daarin 1 gesnipperde kleine ui, 1 geraspte grote wortel en 1-2 stengels fijngesneden bleekselderij licht te bakken. Doe daarna 1 blik (± 400 g) gepelde tomaten erbij en pureer met de staafmixer. Laat ± 30 min. zachtjes koken. Dit is een basis. Hieraan kunnen eventueel naar smaak nog kruiden worden toegevoegd.