Bij flinke stukken vlees begint het echte barbecuehart sneller te kloppen. Bijvoorbeeld bij pulled pork met pittige barbecuesaus. Steek het vuur maar aan!
Pulled pork met pittige barbecuesaus
Hoofdgerecht voor 4-7 personen. ± 8 uur + marineren 1 uur tot 1 nacht + rusttijd ±15 min.
Ingrediënten
- Stuk varkensschouder met been van ± 2 kilo, op kamertemperatuur (met vet, zonder zwoerd/vel)
- 1/2 el versgemalen peper
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl milde paprikapoeder
- 1 tl mosterdpoeder
- 2 el appelazijn
- Ook nodig: rookmot
Voor de barbecuesaus
- 150 ml ketchup
- 45 ml appelazijn
- 60 ml water
- 30 ml olie
- 1 el Worcestershiresaus
- 1 el suiker
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 rode peper, fijngesneden
- Sap van 1 limoen
Bereiding
- Meng de peper met 1½ el zout, beide soorten paprikapoeder en het mosterdpoeder en wrijf er het vlees mee in.
- Laat minimaal een uur en maximaal een nacht intrekken.
- Verwarm de barbecue voor op 140 ⁰C.
- Doe de rookmot in de barbecue en bak het vlees ± 5 uur op indirect vuur met gesloten deksel.
- Besprenkel het vlees met de appelazijn.
- Verpak het vlees in aluminiumfolie en bak nog 3 uur op dezelfde temperatuur.
- Meng intussen de ingrediënten voor de barbecuesaus.
- Laat de saus op laag vuur ± 10 min. inkoken tot een dikke saus.
- Neem het vlees uit de oven of van de barbecue en laat ± 15 min. ingepakt rusten.
Tip: lekker met een salade van tomaat, radijs, waterkers en bietenblad. Foto: Ernie Enkelaar. Styling: Paula Schouten, Jessica Lek. Recept: Dosia Brewer