Tuinklusjes voor in de maand december

Linde Verhulst

12 december 2017

Het mag dan al wel bijna winter zijn, er zijn nog genoeg tuinklusjes te bedenken. Om in het voorjaar te kunnen genieten van de groene- en bloemenpracht doe je er slim aan deze 15 tuinklusjes deze maand nog te doen.

Tuinklusjes

  1. Hark afgevallen blad altijd van het gazon, anders verstikt het gras eronder
  2. Laatbloeiende bloembollen zoals tulpen kunnen nog de grond in, zolang het maar niet vriest.
  3. Gebruik herfstblad om planten te beschermen: hark het de border in, maar zorg dat de bladlaag niet te dik wordt: 10 cm is voldoende. Het blad werkt als een winterdeken, houdt onkruid tegen en levert voedsel.
  4. Staat er een eik in je tuin? Gooi het blad in de groene container. Eikenblad levert looizuur dat de grond verzuurt.
  5. Spit zware kleigrond licht om zodat de bodem luchtig wordt en niet kan dichtslaan door regen en vorst.
  6. Knip alle zijtakken van de druif terug tot op 2-4 knoppen, die zorgen volgend jaar voor nieuwe druiven. Doe dat deze maand, nu de sapstroom van de druif nog stilligt.tuinklusjes
  7. Haal bij de fruitbomen beschadigde, elkaar kruisende en rechtopstaande takken (waterloten) weg en geef ze daarna wat kalk.
  8. Pas op met het snoeien van esdoorn, berk, haagbeuk en notenboom. Bij deze bomen komt de sapstroom al na de kortste dag (21/22 december) op gang. Snoei ze begin deze maand, als ze nog in ‘winterslaap’ zijn of komend voorjaar als ze weer in blad staan.
  9. Knip begin december bessentakken van de hulst af voor kerstversiering, anders zijn de vogels je voor. Bewaar ze tot de kerst in vochtig zand, dan blijven ze goed.
  10. Wil je dat de kerstroos (Helleborus) in de tuin echt met de kerst bloeit? Zet er dan een glazen cloche overheen. Staat leuk en de plant gaat sneller bloeien. Met Helleborus niger lukt dat goed (bloeit normaal vanaf januari).
  11. Zolang het niet vriest kan er nog worden geplant en verplant. Meng wat compost door de aarde zodat de plant op de nieuwe plek een goede voorjaarsstart kan maken.
  12. Kleur je terras met (winter)violen, madeliefjes en cyclamen. Die kunnen tegen een winters stootje.
  13. Vergeet niet voor het gaat vriezen de buitenkraan at te tappen en de tuinslang leeg te laten lopen voordat je hem opbergt.
  14. Bij sneeuw: sneeuw isoleert en beschermt planten tegen vorst, maar verzwaart ook de takken van groenblijvende struiken en bomen (sparren). Schud bij een dik pak de sneeuw van de takken, anders is de kans groot dat ze afbreken. En pas op met strooien: planten kunnen niet tegen (strooi)zout.
  15. Bij vorst: zorg dat je de vijver (gedeeltelijk) ijsvrij houdt zodat vissen, kikkers en waterplanten in leven blijven. Op zijn minst moet er ergens een gat zijn, zodat schadelijke biogassen uit de vijver kunnen ontsnappen. Een natuurlijke methode is het plaatsen van riet. Riet heeft holle stengels en voorziet zo het water van zuurstof, zelfs als er ijs op ligt. Een blok piepschuim helpt ook