Yucca: alles wat je moet weten

Linde Verhulst

30 december 2017

yucca

beeld: Pinterest

De Yucca staat in Nederland ook wel bekend als de Palmlelie. Ondanks zijn naam heeft de Yucca geen gelijkenis met een palm. Wel is de plant familie van de ‘succelenten’, zoals de Beaucarnea en de Dracaena (Drakenbloedboom). De plant is gewend aan de droogte van de woestijn en heeft daarom niet veel aandacht nodig.

Water

De plant houdt niet van veel water. Het is voornamelijk in de winter belangrijk om de plant pas water te geven als de grond helemaal droog is. In de zomer kan de plant wel wat extra water gebruiken. Wanneer de bovenste grondlaag droog is, kan er wat water bij. Let op dat je de plant niet te veel water geeft, te veel water kan leiden tot wortelrot.

Licht yucca

Omdat de plant oorspronkelijk komt uit de woestijn, is de plant gek op licht. Plaats de plant op een plek waar de plant minstens vijf uur per dag zonlicht ontvangt. Laat de plant in het begin wel even wennen aan het licht. De plant kan in de zomer ook buiten staan, mits het boven de tien graden is.

Verpotten

Een Yucca groeit niet extreem snel. Wij raden je aan om de plant eens in de drie jaar te verpotten. Neem bij het verpotten van de plant een pot die minstens 20% breder is dan de vorige, zo heeft de plant genoeg ruimte om verder te groeien. Gebruik hierbij normale potgrond. Tip: vervang ieder jaar de bovenlaag van de grond, zodat de Yucca genoeg voedingsstoffen uit de grond kan halen.

Snoeien

De Yucca bloeit juist wanneer je de plant slecht verzorgt, een goede manier om te laten weten dat hij aandacht nodig heeft. De plant krijgt gele bladeren wanneer hij teveel water krijgt. Als de plant bruine bladeren krijgt, staat de plant op een te lichte plaats. Giftig: het sap van de Yucca is giftig. Let hier dus op bij huisdieren en kinderen.