Bietenpannenkoekjes

Linde Verhulst

13 januari 2018

bietenpannenkoekjes

Bietenpannenkoekjes, een typisch Scandinavisch gerecht. Bieten en aardappelen werden in lange Scandinavische winters veel gegeten omdat ze goed houdbaar waren. Nog steeds zijn de knollen populair in het hoge noorden. Tip: serveer de heerlijke bietenpannenkoekjes met rauwe zalm en kleine augurkjes. 

Ingrediënten

  • 350 gram aardappels
  • 80 ml crème fraîche
  • 35 gram bloem
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout, peper
  • 2 eieren, gescheiden
  • 35 gram boter
  • 2 kleine gekookte bietjes in 12-16 plakken

bietenpannenkoekjes

Bereiding

  1. Kook voor de pannenkoekjes de aardappels in water met zout in circa 20 minuten gaar.
  2. Giet ze af en pureer ze samen met de crème fraîche.
  3. Roer er de bloem, zout, peper en nootmuskaat door en laat iets afkoelen.
  4. Klop de eidooiers los en roer ze door de puree.
  5. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en schep ze in porties door de puree.
  6. Verwarm de boter in een koekenpan met een antiaanbaklaag.
  7. Leg telkens een plakje biet in de pan en schep er met een lepel wat beslag op.
  8. Bak ze aan elke kant in 1-2 minuten lichtbruin en gaar.

Dit recept komt uit het Seasons Kookboek, 4 seizoenen puur koken. Bestel het boek hier!

Meer gerechten uit het hoge noorden

Noors gestoofd lamsvlees, Farikal. Gløgg, een heerlijke winterwijn. Een traditioneel Noors ontbijt, flinterdun flatbrøt. Fotografie Rob van der Vet, Styling Jet Krings, Bereiding Coen Beute, recept Dosia Brewer