Om ons 25-jarig jubileum te vieren dook de redactie van Seasons de archieven in en stelde een kookboek samen van de lekkerste moestuinrecepten die ooit in Seasons zijn gepubliceerd. Deze preitaart met geitenkaas is de absolute favoriet van Willemijn ter Hart-Koopal, de samensteller van het boek. “Ten eerste omdat ik enorm hou van bladerdeeg als jas om allerlei heerlijkheden heen. Die knisperlaagjes en de roombotersmaak, heerlijk! Ten tweede omdat ik door dit recept prei ben gaan waarderen.” Bestel ‘Oogstkoken’ nu in onze webshop.
Preitaart met geitenkaas
Hoofdgerecht voor 4 personen of voorgerecht voor 6 personen. De bereidingstijd is ± 15 min. + een oventijd van 40 min.
Ingrediënten
- 650 g prei
- 7 plakjes (roomboter) diepvriesbladerdeeg, ontdooid
- 3 eieren
- 250 ml slagroom
- 4 takjes tijm
- Versgemalen peper
- Zout
- 125 g zachte geitenkaas
Bereiding
-
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap die groot genoeg is om de taartvorm met losse bodem (± 22 cm Ø) mee te bekleden.
- Druk het deeg in de vorm en snijd het overhangende deeg weg.
- Prik de bodem in met een vork.
- Maak de prei schoon en snijd in stukjes van 3 cm.
- Klop de eieren los met de slagroom, voeg de blaadjes van de helft van de tijm toe en breng op smaak met peper en zout.
- Zet de stukjes prei rechtop in de vorm en giet er voorzichtig het slagroommengsel tussen.
- Brokkel er de geitenkaas over.
- Bak de taart 35 tot 40 min. in het midden van de oven.
- Bedek halverwege de baktijd de bovenkant losjes met aluminiumfolie, zodat de prei mooi groen blijft.
- Bestrooi met wat extra versgemalen peper en de rest van de tijm, en serveer met een frisse salade.
TIP: De frisse, volle smaak en de lekkere crunch van prei komen het best tot hun recht als je de prei niet te lang kookt of bakt. Foto: Rob van der Vet
Lees ook…
Savooiekool-zalmpakketje met Olde Remeker-kaas. Ravioli gevuld met rode biet, gerookte ricotta en maanzaad. Erwtensoep met een kruidenkick en parmezaankoekjes.