Met hun ranke steeltjes en tere bloemen geven sneeuwklokjes de winter zijn eerste kleur. Fijn om in de tuin naar te kijken, maar ook leuk om te verwerken in deze hanger voor in huis. Een originele versie van de Japanse kokedama, namelijk een kokedama van sneeuwklokjes.
Nodig
- kluitje
- sneeuwklokjes
- plaatmos
- wikkeldraad
Werkwijze voor de kokedama van sneeuwklokjes
- Schud of spoel de overtollige grond van een kluitje sneeuwklokjes af en wikkel een stukje plaatmos om de bolletjes.
- Draai wikkeldraad om het mos, maar laat de eerste 5 cm van het draad ongemoeid. Draai het einde om het losgelaten begin en knip vervolgens het draad na ± 30 cm. af. Aan dit draad kun je het ophangen.
- Hangt het kluitje heel scheef, wikkel dan nog een draad om het mos, maak vast en zorg dat het uiteinde aan de andere kant van het bolletje omhoog komt. Deze maak je vast aan de eerste draad, net boven de sneeuwklokjes. De eerste draad blijft langer en daar hang je het sneeuwklokbolletje aan op.
- Maak het mos regelmatig nat. Na de bloei plant je de bolletjes, weliswaar zonder mos, weer in de grond.
Bloeitijd: langer dan je denkt
Het is een misverstand dat sneeuwklokjes altijd eind januari bloeien. Er zijn vroege en late soorten. Daar kun je leuk mee spelen. De meeste herfstsneeuwklokjes bloeien al in november. Begin december zijn er verschillende bloeiende wintersoorten zoals de elwesii ‘Hiemalis’ en rond kerst heb je de plicatus ‘Colossus’. Als je wilt kun je vanaf de late herfst tot begin april bloeiende sneeuwklokjes in de tuin hebben. De late varianten zijn bijvoorbeeld ‘April Fool’, ‘Polar Bear’ en ‘Pride o’ the Mill’. Sneeuwklokjes bekijken en bestellen? Dat kan bijvoorbeeld bij deze kwekerij. FOTOGRAFIE: MODESTE HERWIG | ZELFMAAKIDEE: MARIEKE NOLSEN
Lees ook
DIY kokedama: Japanse hangplant maken Avocadoplant: zelf kweken Vogelvoeders: DIY voor in je tuin