Zonnebloemmuffins met kokoschips

Linde Verhulst

5 februari 2018

zonnebloemmuffins

Natascha Boudewijn, de eigenaresse van kookstudio Greendelicious, haalt haar inspiratie uit eigen moestuin. Speciaal voor Seasons schrijft ze over haar groenten en kruiden en stelt daar de lekkerste gerechten mee samen. Bijvoorbeeld deze zonnebloemmuffins met kokoschips! 

Zonnebloemmuffins met kokoschips

Voor muffins heb je geen keukenmachine of mixer nodig. Om te voorkomen dat ze taai worden door te lang kloppen, meng je de ingrediënten met de hand. Het beslag mag best nog wat klonterig zijn. Eet ze bij voorkeur dezelfde dag. Voor 8 muffins ø 7 mm. Bereidingstijd: ± 20 min. + oventijd ± 25 min.

Ingrediënten:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 60 ml koolzaadolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker

Voor de topping

  • 25 g kokosolie*)
  • 1,5 el poedersuiker
  • 1 el geschaafde kokos, geroosterd in een droge koekenpan, afgekoeld en grof gehakt
  • Blaadjes van zonnebloemkiemen
  • Ook nodig: muffinbakvorm met 8 holtes, papieren muffinvormpjes

*) Bewaar kokosolie op kamertemperatuur, zo blijft hij beter vloeibaar. Zet hard geworden kokosolie in het potje in een kom met heet water om hem weer vloeibaar te maken. zonnebloemmuffins

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en zet de muffinvormen klaar in de muffinbakvorm.
  2. Meng het zelfrijzen bakmeel met het zout in een kleine kom.
  3. Klop in een andere, grotere kom het ei los en meng het met de melk, koolzaadolie en het vanille-extract.
  4. Voeg het suiker en het bloemmengsel toe en meng alles kort met een spatel of houten lepel.
  5. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met dit mengsel en bak in 20-25 minuten net onder het midden van de oven, of tot ze mooi goudbruin en gerezen zijn.
  6. Laat afkoelen op een rooster.
  7. Meng intussen de kokosolie met de poedersuiker en druppel dit over de afgekoelde muffins.
  8. Bestrooi met de kokos, zonnebloempitten en -kiemen.

Lees ook…

Kruidige falafel met tahindip Koekjes met blauwe bessen en chocolade zonder suiker Amandelspijs-appelrondjes FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR