Risotto van erwten, munt en Parmezaanse kaas

Linde Verhulst

24 juni 2018

risotto

Risotto is een typisch rijstgerecht uit het noorden van Italië. Bak de rijst eerst droog en kook het daarna in bouillon. Met weinig benodigdheden kun je een risotto super lekker maken. Zoals deze vegetarische risotto met erwten, munt en Parmezaanse kaas. 

Risotto van erwten, munt en Parmezaanse kaas

Hoofdgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ± 35 min.

Ingrediënten

  • 150 g gedopte verse doperwtjes (eventueel diepvries)
  • 65 g boter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 200 g risottorijst (bijvoorbeeld arborio-rijst)
  • 80 ml witte wijn
  • 1,2 l groentebouillon
  • 25 g Parmezaanse kaas, vers geraspt + extra om te bestrooien
  • 4 el mascarpone of zure room
  • Muntblaadjes om te bestrooien
  • Jonge erwtenscheuten (eventueel), om te bestrooien
  • Versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Kook de erwten in 2-3 min. gaar in een pan met ruim koken water. Giet ze af en doe ze een paar seconden in een kom met ijswater (om de erwten mooi groen te houden).
  2. Pureer de helft van de erwten.
  3. Verhit de helft van de boter in een pan en bak de sjalotjes op half hoog vuur ongeveer 3 min.
  4. Voeg de rijst toe en bak tot hij glazig is.
  5. Giet de wijn erbij en kook al roerend totdat alle vloeistof is verdampt.
  6. Draag het vuur lager en voeg al roerend telkens een opscheplepel bouillon toe. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige portie is opgenomen door de rijst. Ga zo door totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst al dente is gekookt (zo’n 20 min.).
  7. Voeg ten slotte de erwten, erwtenpuree, resterende boter en geraspte kaas toe. Meng goed, breng eventueel op smaak met zout en peper en laat een minuut afgedekt rusten.
  8. Serveer de risotto warm, met een lepel mascarpone per portie, de muntblaadjes, peper, Parmezaanse kaas en eventueel de erwtenscheuten.

BEELD: HOUSE OF PICTURES

Lees ook…

Lentespaghetti met groene groenten Pierogi met tuinboonvulling Pappardelle con fiori