Wist je dat fruit, bloemen en kruiden drogen prima in je eigen tuin kan? Bouw een simpele droogkast en laat de zon zijn werk doen. Wij kozen voor een droogkast van vurenhout (grenen kan ook), gebeitst tegen alle weersomstandigheden met een gezonde, bijna ‘eetbare’ beits: Moose Färg. De kast bestaat uit vier rekken. De lades staan los in de kast en kunnen eruit gehaald worden om te vullen. De bovenste droogt het snelst, dus af en toe wisselen is aan te raden. Het belangrijkste is de luchtcirculatie in de kast. Die vindt plaats vanuit de bodem van het gaatjesboard en via de gaten in de zij- en achterwand. Zo trekt de lucht als vanzelf door de hele kast en door de rekken die zijn gemaakt van horrengaas. De lucht in de kast wordt opgewarmd door de zon, via het glas in de ietwat schuine klep. Zorg dat de kast op een zonnige plek staat, een plek op het westen is daarvoor het beste.
Materiaallijst onderstel van de kast
Tuinhout:
- 4x 75,0 x 6,8 x 4,5 cm (poten)
- 2x 76,0 x 6,8 x 1,8 cm (verbindingslat lang)
- 4x 35,0 x 6,8 x 1,8 cm (verbindingslat kort)
Werkbeschrijving onderstel van de droogkast
- Bevestig één verbindingslat (kort) behulp van lijm en schroeven (4 mm x 40 mm) boven op de kopse kanten van de twee poten. Je hebt als het ware nu een brug met lange poten waar straks de bak op komt.
- Houd de poten aan de buitenzijde gelijk met de lat.
- Bevestig de tweede korte lat aan de zijkant van de poten op ca. 15 cm van de onderkant, zorg dat alles haaks is!
- Herhaal deze handeling met de andere twee poten.
- Bevestig nu (haaks) de lange verbindingslatten vóór en achter op de poten op ca. 30 cm van de onderkant, houd de poten gelijk met de uiteinden van de lange verbindingslatten. Je hebt nu het zwarte onderstel gemaakt.
Materiaallijst zwarte droogkast
Tuinhout:
- 6x 76,0 x 14,5 x 1,8 cm (lange delenbehuizing)
- 6x 31,0 x 14,5 x 1,8 cm (korte delen)
- 2x 78,0 x 4,5 x 1,8 cm (lange delen raampje)
- 2x 38,0 x 4,5 x 1,8 cm (korte delen)
Overig materiaal:
- glas
- 2 scharniertjes
- 2 m. aluminium hoeklijn 25 mm x25 mm
- 50 cm ketting
- gaatjesboard
- vurenhout 270 x 1,8 x 1,8 cm, 16 mm 1,8 x 0,7cm
- 4 stukjes horrengaas 80 x 35cm.
- schroeven verzonken kop: 4 mm x 40 mm en 3 mm x 30 mm en 3 mm x16 mm
- schroeven bolkop: 4 mm x 20 mm
- houtlijm
- niettang en nietjes 14 mm.
Werkbeschrijving droogkast
- Bevestig met behulp van lijm en schroeven de korte delen (31cm) tussen de lange delen, zo ontstaan er drie rechthoeken van 76 x 34,6 cm.
- Teken op één van de drie rechthoeken de schuinte voor de bovenkant af, de voorkant wordt 10 cm lager dan de achterkant die 14,5 cm blijft. (dit is de bovenkant van de kast)
- Zaag dit met een scherpe handzaag af, en boor aan de achter- en zijkanten ventilatiegaten van 20 mm.
- Zet de drie rechthoeken op elkaar, meet de hoogte en zaag passend vier stukjes aluminium hoeklijn af.
- Boor er gaatjes in en schroef de hoeklijn met bolkop-schroeven 4 mm x 20 mm op de hoeken.
- Maak een raampje van 78 cm x 38 cm door middel van halfhout-verbinding.
- Zaag of frees er een uitsparing in voor het glas en schroef (3 mm x 16 mm) het met glas en al haaks in elkaar.
- Neem vuren 1,8 cm x 1,8 cm en zaag twee stukjes van 60 cm en twee stukjes van 30 cm af, bevestig deze onderin en zaag hier passend een bodem van gaatjesboard op.
- Bevestig met behulp van twee scharnieren het raam op de behuizing en schroef een kettinkje op de zijkant om het raampje open te laten staan.
Werkbeschrijving droogramen
- Maak nu vier droograampjes van 71 cm x 30 cm. Gebruik hiervoor vuren latten van 1,8 cm breed x 0,7 cm hoog.
- Zaag per raampje vier stukken van 69 cm en 28 cm af, leg op een vlakke ondergrond in molenwiekverband een raampje neer, leg er horrengaas op en leg er een tweede raampje op, maar zo dat op de hoeken een halfhout-verbinding ontstaat om verband te krijgen.
- Zorg dat het horrengaas gespannen is; de twee raampjes met gaas ertussen moeten niet tegen elkaar komen.
- Neem latten van 1,8 cm x 1,8 cm en zaag per raampje vier pootjes van 5 cm en schroef (3 mm x 30 mm) ze onder alle raampjes.
- Maak op alle korte zijden een greepje om ze op te tillen.
- Beits het geheel in de gewenste kleur.
Gedroogd fruit bewaren
Neem geen risico en laat alles kurkdroog worden. Dan weet je zeker dat er geen schimmelvorming optreedt. Dit kun je controleren door een deel van het gedroogde fruit in een leeg jampotje te doen, zonder deksel, en weg te zetten op een donkere plaats. Als er sprake is van vochtvorming in het potje moet alles nog wat langer drogen. Is het eenmaal goed droog, dan kan het gedroogde voedsel het beste bewaard worden in een weckpot of kunststof voorraaddoos die luchtdicht afgesloten kan worden. Zorg er wel voor dat ook de weckpot of doos goed droog is voordat je het erin stopt.