De luchtige, brosse Hokey Pokey, gemaakt van suiker en stroop, is razend populair in Nieuw-Zeeland. Geen wonder, want het is gemakkelijk te maken en geeft direct een spectaculair effect. Hokey Pokey is los te koop, maar wordt meestal als knapperig ingrediënt gebruikt in chocola of, nog vaker, in ijs. Hokey Pokey-ijs staat in Nieuw-Zeeland na vanille-ijs zelfs boven aan de lijst van meest verkochte ijssmaken. Benieuwd naar deze variatie op de stroopwafel? Probeer het zelf!
Recept voor Hokey Pokey
Voor circa 150 gram
Ingrediënten:
- boter om in te vetten
- 65 gram suiker
- 50 gram golden syrup
- 1 theelepel baksoda (dubbelkoolzure soda)
- 25 gram bittere chocolade
Bereiding:
- Vet een bakblik in met wat boter.
- Verwarm de suiker en de stroop op halfhoog vuur al roerend in een steelpan tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoog en breng de massa flink aan de kook.
- Kook 2 minuten door en doe dan van het vuur af de baksoda er door.
- Roer snel en goed door tot er een schuimige massa ontstaat en giet meteen in het bakblik.
- Laat helemaal afkoelen en hard worden.
- Smelt de chocolade en schenk als de massa is afgekoeld een mooie zigzag over de bovenkant. Breek in brokken.
- Lekker in kleine stukjes door ijs.
Variatie: strooi 25 grof gehakte hazelnoten over de massa, direct nadat deze in het bakblik is gestort. Tekst en recepten | Dosia Brewer Fotografie | Sigurd Kranendonk Styling | Marjolein Vonk
Lees ook:
Bladkoekjes IJswafels van peer en rozemarijn Kruidige ahornkoekjes