Logeren in een boshuisje

Heleen Bos

17 oktober 2018

Diep in de Ardennen ontdekten we zo’n 20 sfeervolle boshuisjes. Met interieurs die allemaal verschillend zijn. Op één ding na: ze zijn stuk voor stuk gemaakt en ingericht met de materialen van het bos.

Slapen in een bedstee

Bij Rensiwez, in het hart van de Ardennen, meandert de oostelijke Ourthe in een perfecte U. Op deze romantische plek in een diepe vallei tussen beuken, berken en sparren, begon Olivier Berghmans in 2012 te bouwen aan zijn jongensdroom. Verspreid over zes hectare rond een oude watermolen staan inmiddels twintig houten vakantiehuisjes: de ‘cabanes’. Het ontwerpen van hutten en bijpassende interieurs is zijn grote passie. “Ik werk altijd van binnenuit. Een bijzonder bed-ontwerp kan een vertrekpunt zijn. Een vogelnest, of een bedstee. Daar hoort een houtkachel bij, zodat je vanuit je bed naar de vlammen kunt kijken. En een Noors houten bad. Zo ontstaat het interieur. Als ik dat helder heb, volgt de buitenschil.” boshusje

Logeren midden in de natuur

De cabins worden milieuvriendelijk gebouwd. Geen enkel huisje heeft een betonnen fundering. Ze bestaan bovendien bijna allemaal volledig uit hout. Er is gebouwd volgens het principe van vakwerkhuizen met ouderwetse pen-en-gatverbindingen. “Als ze hier ooit weg zouden moeten, is dat slechts een kwestie van demonteren. En dan is het alsof we hier nooit zijn geweest.” De grond is nergens glad ontgonnen of voorzien van keurige tuintjes. “We zijn hier te gast in de natuur”, vindt Olivier. Verderop ligt een bos van dertien hectare dat hij heeft teruggegeven aan de natuur. “Dat is belangrijk voor de biodiversiteit. Er komen nu weer zeldzame vleermuizen terug en bedreigde plantensoorten. En daar genieten we hier allemaal van mee.”

Wildlife te zien

Deze streek staat bekend om zijn wildlife. Grote groepen wilde zwijnen en reeën kunnen maar zo je pad kruisen. En zelfs wolven worden weer gespot. “De laatste maand wel tien”, zegt Olivier. En wie de tijd neemt, heeft kans om het ijsvogeltje en de zeldzame waterspreeuw te zien. Gewoon vanuit de luie stoel voor de hut, weet Olivier. “En veel gasten zien hier bevers, die verderop in de rivier een dam hebben gebouwd.” boshuisje

Boomhut

In de boomhut Perchée, op vijf meter hoogte tussen de sparren, ontdekken we de handtekening van Olivier. Het bed is hier ingebouwd en wordt zo een knusse bedstee van oud, vergrijsd hout. Er rust een wandlampje op een tondelzwam, die hij in het bos vond. En van een gedraaide boomstam is een tafeltje gemaakt.

Wandje van berkenstammen

In andere hutten ontdekken we bedpoten van eikenstammetjes, inclusief groene schors. Semitransparante wandjes van berkenboompjes, met zilveren schil. En grillig gevormde wortelstelsels als lampenvoet. “Ik ben de houtzoeker in het bos”, lacht Olivier verlegen. Wat zijn ogen zien, maken de handen van de bevlogen ambachtsmensen die hier dagelijks in de weer zijn. Mensen met een passie voor bouwen met hout; oud en verduurzaamd door weer en wind, maar ook nieuw, geurig larikshout. “Decoraties vind je hier amper. De bouwmaterialen zijn al zo mooi van zichzelf.” Geen huisje is hetzelfde. Dat maakt het voor Olivier en zijn team zo uitdagend. “Wel vallen ze allemaal binnen dezelfde stijl: rauw en puur. Rechtstreeks uit het bos.”  

Logeren in een boshuisje?

Er zijn 20 verschillende huisjes op het resort van Les Cabanes de Rensiwez, van knusse 2-persoonshutjes (vanaf € 264 voor een weekend in het laagseizoen) tot het 6-persoons ‘huis aan de rivier’ (vanaf € 474 per weekend in het laagseizoen). Alle hutten hebben een keuken, bad of douche, sommige een sauna. In het molenhuis, verbouwd tot charmehotel, zijn inmiddels 4 van de in totaal 6 luxe suites klaar. Voor Seasons-fans die een huisje boeken (o.v.v ‘Seasons’) voor een willekeurige periode in 2018 of 2019, staat bij aankomst een mandje met heerlijke streekproducten klaar. Tekst: Mirjam Enzerink Fotografie: Les Cabanes de Rensiwez Meer logeertips? Kijk hier voor een heel bijzondere overnachting in een boom! Of in een oer-Hollandse molen.