We kennen ze van landen als Frankrijk. Maar ook in Nederland zie je in de herfst steeds vaker tamme kastanjes op markten en in winkels. Maar het leukste is om ze zelf te zoeken. In veel parken en op landgoederen vind je de tamme kastanjeboom. Idee voor dit weekend? Omdat het culinaire gebruik van deze supergezonde noot (in een kastanje zit meer vitamine C dan in welke andere noot ook) in onze Lage Landen geen traditie kent, weten veel mensen niet zo goed wat ze ermee aan moeten. Het poffen van kastanjes is dan een leuke manier om er kennis mee te maken: het is makkelijk en het pellen is leuk om samen te doen, bijvoorbeeld na een herfstwandeling.
Hoe herken je een tamme kastanje?
Je kunt aan de vrucht heel goed zien dat het om een tamme kastanje gaat: die is veel stekeliger dan een wilde kastanje. Let er bij het uitzoeken op of de kastanjes goed vers zijn: glanzend aan de buitenkant en stevig in hun schil.
Recept: kastanjes poffen
Ingrediënten
600 g tamme kastanjes
Bereiding
• Verwarm de oven voor tot 200 °C. • Kerf de tamme kastanjes aan de bolle kant met een scherp mesje in: zet een kruis door de buitenste schil, maar ook weer niet zo diep dat je in het vruchtvlees snijdt. • Spreid uit op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. • Pof ze ± 25 min. in de oven. • Laat iets afkoelen en pel ze (doe dat vooral samen aan tafel!) en eet ze meteen op. Recept, styling en foto’s: Natascha Boudewijn Meer herfstrecepten? Dan is het kastanjeblad van peer en bladerdeeg misschien iets voor je.