Met een lekker kerst recept is het heerlijk genieten aan een gevulde kersttafel met gezellige gasten. Meer is er toch niet nodig voor een geslaagde kerst? In dit artikel tippen we je lekkere kerst recepten en lekkere kerstdesserts.
Onze vijf populairste kerstrecepten en kerst desserts
December staat voor de deur, en daarmee ook de betoverende sfeer van Kerstmis. Daarbij draait het niet alleen om een mooie kerstboom of mooie kerstversiering, maar ook om lekker eten. Daarom hebben we speciaal voor jou een lijst samengesteld met de 5 lekkerste kerstrecepten die je dit feestseizoen niet mag missen. Van verrukkelijke (vega)gerechten tot onweerstaanbare desserts, deze recepten beloven een culinaire reis vol smaak en gezelligheid. Ben je op zoek naar andere kerstinspiratie? Op deze pagina vind je al onze artikelen over kerst, van binnenkijken in kersthuizen en DIY kerstartikelen, tot kerstinspiratie en kerstwandelingen, maar ook vind je er andere heerlijke kerstrecepten.
1. Verrassend (vega) kerstrecepten: notengebraad met pastinaak
We beginnen met een recept zonder tierelantijnen en vlees, maar vol rijke, eerlijke smaken. Zo simpel en sober als de ingrediënten lijken, zo verrassend is dit feestelijke notengebraad met pastinaak. De bereiding van deze heerlijke notengebraad vind je hier. Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg
- 3 gekleurde bieten
- 1 rode ui, in ringen
- 3 el tapenade
- 1 ei, losgeklopt
- 50 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- 2 takjes rozemarijn
- peper en zout
- olijfolie
Lees ook: Kerstboom kopen, maar welke kies je?
2. Kerst recept: Wildzwijnbout met sinaasappel
Dit heerlijke kerstrecept met wildzwijnbout en sinaasappel is net zo lekker als dat hij eruitziet. Het malse vlees smelt op je tong en de sinaasappel geeft een bijzondere twist. Een echte smaaksensatie die zeker bij onze favoriete kerstrecepten past. De bereiding van dit heerlijke hoofdgerecht vind je hier. Ingrediënten:
- 1 wild zwijn bout van ca. 2,5 kilo met bot
- zout & versgemalen peper
- 4 eetlepels olijfolie
- 10 kruidnagels
- 4 rode uien
- 4 takjes rozemarijn
- zeste van 1 sinaasappel
- zeste van 1 citroen
- 250 milliliter witte wijn
Lees ook: 3x DIY kerst & met donkerblauw als basis
3. Kerst recept: Reerack met een kruidenkorstje
Vlees dat met bot en al wordt bereid, is veel malser, sappiger en zachter van structuur dan zonder. En smaakt uiteindelijk dus beter. Door op het laatst nog wat verse kruiden en geraspte citroen toe te voegen in je kerstrecepten, krijgt het vlees een extra frisse, kruidige smaak. Bekijk hier hoe je dit kerstrecept kunt bereiden. Ingrediënten:
- 1 reerug (2 racks van 9 à 10), schoongemaakt door de poelier
- 3 eetlepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt + extra om te garneren
- 3 eetlepels tijmblaadjes + extra om te garneren
- 8 teentjes knoflook
- 2 theelepels Dijon mosterd
- 3 eetlepels zachte boter
- Rasp van 1,5 citroen
- Zeezout
- Versgemalen peper
- 380 milliliter wildfond
- Extra nodig: aluminiumfolie
4. Kerst dessert: geroosterde kaneelpeertjes
In Amerika en Canada wordt ahornsiroop meestal gebruikt bij pannenkoeken, maar er wordt ook steeds meer mee gekookt. De bijzondere smaak past heel goed bij hartige kerstgerechten en geeft ze een verrassend zoet accent. Deze heerlijke geroosterde kaneelpeertjes met ahornsiroop zijn heerlijk om tijdens de feestdagen te serveren. Bekijk hier hoe je dit recept kunt bereiden. Ingrediënten:
- 4 rijpe handperen
- 1 vanillestokje, doormidden gesneden
- 250 milliliter ahornsiroop
- 2 stukjes sinaasappelschil
- 2 kaneelstokjes
- Slagroom of ijs om mee te serveren
Lees ook: Wit kersthuis op een tiny island (in de Vinkeveense plassen)
5. Kerst dessert: kardemomcake met cranberry-peertjes en vanillesaus
Als ze ergens weten hoe je kerst viert is het wel in Scandinavië. Met heel veel koekjes, taart en cakes – warm en kruidig. Zoals deze kardemomcake met cranberry-peertjes en zelfgemaakte vanillesaus. Dat wordt smullen met kerst… Bekijk hier hoe je dit recept kunt bereiden. Ingrediënten:
Voor de stoofpeertjes (voor 6-8 personen)
- 1 kg stoofpeertjes, geschild maar met steel
- 1 kaneelstokje
- 2-3 kardemompeulen (heel)
- 2-3 kruidnagels
- 500 ml cranberrysap (of rode wijn)
- 50 g suiker
Voor de kardemomcake (voor 8-10 personen)
- 100 g zachte roomboter
- 175 g suiker
- 2 eieren
- 1 el grof gehakte kardemomzaadjes, zonder de groene peul
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 250 ml melk
- poedersuiker om te serveren
Ander recept voor de kerst? Probeer eens:
Mascarpone toetje: dit zijn de lekkerste of Risotto recept: dit zijn de lekkerste (ook met paddenstoelen)
OMSLAGFOTO: PEXELS
Lees ook:
DIY: decoraties met kerstlichtjes
Perenchutney met mango, rode peper en limoen