Eigenaar Gijs van den Biggelaar van boerderij Olthuys zoekt actief naar het verleden van zijn ruim tweehonderd jaar oude B&B. ‘We hebben hier op het erf van alles bij elkaar gescharreld.’
Bed & Breakfast in boerderij Olthuys
Indrukwekkend is de zee aan ruimte in boerderij Olthuys. De oude koeiendeel is gestript tot op het originele gebintenstelsel waardoor één groot vertrek van 125 vierkante meter ontstond. Zonde om deze op te delen in allerlei hokjes, vond bewoner Gijs van den Biggelaar. Hij kocht de boerderij acht jaar geleden en richtte er een Bed & Breakfast in.
Geen opsmuk
Zelf bewoont hij het knusse voorhuis, dat licht en eenvoudig is ingericht, net als de B&B. Een bewuste keuze. “Mijn toenmalige vrouw en ik wilden pure en mooie natuurlijke materialen gebruiken voor de restauratie en het interieur. Geen opsmuk, maar ‘basic chic’: dat vonden we het beste passen bij de sobere leefstijl die de bewoners voor ons hier eeuwenlang hadden. Bovendien wilden we de ruimtes in hun puurheid behouden. Deze boerderij is van zichzelf al zó mooi. Op deze manier benadrukken we het vakmanschap dat timmermannen in de achttiende eeuw beheersten.” Andere huizen bekijken? Binnenkijken bij een fruittelershuis
Proefwonen
“Het was mijn droom een Bed & Breakfast te beginnen. Twee jaar lang zochten we naar een geschikte plek in de Achterhoek, waar we ooit eens een weekendje hadden gefietst. We woonden in het westen en genoten hier enorm van de lucht en ruimte. Iets wat ik mijn gasten ook graag wilde bieden.” In de driehoek Deventer-Zutphen-Doetinchem prikte Gijs onder meer het dorpje Vorden aan op de kaart. “Ik merkte dat iedereen in mijn omgeving Vorden kende. Of van de Achtkastelenroute óf van Hotel Bakker, een echt familiehotel. Toen we er deze boerderij ontdekten, wist ik direct: dit is de plek. En hoewel de toestand waarin het huis verkeerde niet best was, zag ik wel het volume van de oude stal en hooizolders. Perfect voor mijn B&B.” Een jaar lang woonde het gezin op proef in de boerderij. Om de ruimtes te leren kennen en voeling te krijgen met de plek. Langzaam groeiden zo de plannen voor de verbouwing en restauratie. Gijs stortte zich vervolgens ruim twaalf maanden op de bouwbegeleiding. “Een heel intensieve maar mooie tijd. Ik heb echt genoten van de vakmannen die zich hier bekommerden om alle oude elementen. In feite werkten ze op dezelfde manier als tweehonderd jaar geleden. Er is heel veel gemaakt met het handzaagje.”
Rijke geschiedenis
In de zithoek van de B&B hangt een opvallend kastje aan de muur. Vroeger werden er weckpotten in bewaard, weet Gijs. Het hing in de kelder van zijn schoonvader en komt nu goed van pas als televisiekast. Ernaast staat een lange houten stok met een broodplank. Zo een die we tegenwoordig kennen van de pizzabakker, maar dit is een origineel bakkersexemplaar. “We vonden hem in het bakhuisje hiernaast. Dat is begin vorige eeuw gebouwd. De houtoven is inmiddels gerestaureerd dus die stok komt me nu weer goed van pas.” Verderop in de hal leunt een oude deur tegen de muur. Het is een fraai exemplaar met origineel hang- en sluitwerk. “We vonden verschillende oude deuren in de varkensschuur, waarschijnlijk om de hokken mee af te schermen. Ze zijn heel laag en hebben waarschijnlijk eind achttiende eeuw in het voorhuis gezeten. De deur is geloogd en staat nu als decoratie in de gang. Hij herinnert me aan de rijke geschiedenis van deze plek.”
Allerlei schatten
Vroeger moet de boerin in de woonkamer hebben gekookt, op een open vuur. Gijs trof er een houtkachel uit de jaren zestig aan, onder een verlaagde schouw. “De architect stelde voor om de hoge schouw in ere te herstellen. Iets kleiner dan het origineel, maar wel volgens de oude maatvoering.” Ook boven in de logeerkamers komen oude vondsten terug. Zoals de kasteelstoelen, die Gijs op de hooizolder aantrof. Ze zijn opnieuw bekleed en doen weer prima dienst. “We hebben hier op het erf en in de schuren van alles bij elkaar gescharreld. Zo heb ik een oude houten tafel doormidden gezaagd en laten logen. Nu zijn het twee praktische schrijftafeltjes op de gastenkamers.” Net als beneden speelt hout op de bovenverdieping een hoofdrol. Tussen de oude gebinten gebruikte Gijs nieuw hout om er knusse bedstedes te timmeren voor de kinderen.
Boer en toetjesman
Als er gasten zijn, settelt Gijs zich graag in de grote keuken van de B&B. Hij verzorgt er de ontbijtjes met verse aardbeien, frambozen en bessen uit de moestuin. Ook maakt hij zelf jams van zijn kleinfruit. “De gemeente stelde destijds als voorwaarde voor de erfinrichting dat we hier behalve een meidoornhaag een moestuin zouden aanleggen. Gelukkig was dat toch al een wens. Ontzettend leuk om daar een beetje in rond te scharrelen.” Behalve in de jam verwerkt hij zijn oogst in de tables d’hôte die hij op verzoek bereidt. “Bouillabaisse, hartige taarten, zalmtournedos: ik vind het heerlijk om mijn gasten te verwennen. Ik ben vooral een toetjesman. Klassiekers zijn mijn rabarbercrumble en blauwebessen-clafoutis. Maar ook de ouderwetse hangop is heerlijk, mét een beetje vanillemerg.”
Ook naar B&B Olthuys?
Voor een nacht in B&B ’t Olthuys in Vorden betaal je € 145 voor twee personen, inclusief ontbijt. Voor éénpersoons gebruik betaalt u € 110,- (korting € 35,00 op de kamerprijs) per nacht per kamer, eveneens inclusief een uitgebreid ontbijt. Kinderen tot twaalf jaar logeren voor €20,- per nacht in de bedstee op de kamer (inclusief ontbijt). Klik hier voor meer informatie. Adres B&B en Boerderij Olthuys Mosselseweg 5 Vorden
Meer fijne B&B’s
- Logeren in een droom van een koetshuis: SonneVallei – met het Leuvenumse bos als achtertuin
- Rond landgoed Hackfort in het Achterhoekse Vorden wisselen bloeiende weilanden, bolle akkers, stukjes bos en hei elkaar af. Lees hier meer over logeren bij de freule op kasteel Hackfort.
- Zij wonen en leven met (boerderij)dieren – en runnen óók een tiny (farm)house.